Проф. Вичева: Продължителното използване на капки може да доведе до трайно запушен нос при детето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8758556 www.24chasa.bg
Проф. д-р Диляна Вичева

Проф. д-р Диляна Вичева е специалист „Уши, нос, гърло” в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Каспела” в Пловдив, зам. ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в Медицински университет - Пловдив, председател на „Българското ринологично сдружение” и на „Българското сдружение по детска оториноларингология”, член на управителния съвет на „Национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия” и гост-лектор на множество международни УНГ форуми из цял свят.

- Проф. Вичева, хремата при малките деца е сред честите проблеми, с които родителите се сблъскват. Има ли грешки, които масово допускат и затова битката с нея често е дълга и мъчителна?

- Хремата в детска възраст е неизбежна, тъй като децата се заразяват с редица вируси и бактерии, като по този начин изграждат своя имунитет. Хремите могат да се провокират и от алергени, които са важен фактор в днешното съвремие.

Масовите грешки, които се допускат от страна на родителите, започват още от раждането на детето, т.е. току-що родено, те започват да капят капки в носа; да му почистват секретите с помпи, чрез които предават своите носителства на децата си; да изчистват носа с клечки за уши; дълго време да носят биберони и какво ли още не. Тези дейности водят до нарушение на мукоцилиарния клирънс (естественото движение на носните цилии и пречистването на попадналите върху носната лигавица частици, вируси, бактерии и др.) още от кърмаческа възраст, което води до трайно запушване на носа.

Друг основен проблем на българските майки е, че те предпочитат да провеждат самолечение на децата си, базирано на споделения опит от разговор с други родители; на медийни и социални мрежи... Но тук искам да направя едно важно уточнение: всяко дете има генетични, имунологични и анатомични особености, които заемат водеща роля при всички заболявания на горните дихателни пътища. Затова консултацията с УНГ специалист е неизбежна и трябва да бъде своевременна за всеки конкретен случай.

- Продължава да бъде масова практиката още при най-леката хрема да посягаме към съдосвиващите капки за нос. Как влияят те на носната лигавица, особено при децата?

- Част от битието ни е масовизацията от употребата на съдосвиващи капки, както и от едновременната употреба на няколко вида капки и какво ли още не... Важното е да осъзнаем, че само лекарската насока за правилното лечение на конкретното заболяване ще предотврати хронифицирането на болестта. Що се касае до съдосвиващите носни капки – не бива да се използват повече от една седмица, тъй като може да се развие медикаментозен ринит, спадащ към неалергичните ринити и може да обречем детето си да е завинаги със запушен нос. Правилното и здравословно дишане е през носа, защото функциите на носната лигавица са да пречиства, затопля, овлажнява поетия околен въздух и има отношение за мириса.

След прекомерната употреба на капки за нос е редно да дадем възможност за регенерация и естествено възстановяване на физиологията на носната лигавица. В такива случаи най-правилният подход е да спрем всякаква употреба на капки за нос, за да има време за оздравителен процес и след това базирайки се на параклинични и микробиологични резултати, да започнем адекватна терапия. По време на този период може да се приложи Цинабсин таблетки за деца и възрастни (съдържащ изцяло природни съставки), както и други симптоматични лекарства през устата. Приложението на таблетките Цинабсин бързо води до овладяване на възпалението и отока на носната лигавица, те изчистват секретите и отпушват носа. Последни клинични данни сочат, че това лекарство има и доказано антивирусно действие.

- Задната хрема е друг кошмар за родителите. Какво представлява тя, какви са причините за нея и доколко е притеснителна?

- Терминът „задна хрема“ не съществува от години, а по-скоро се касае за „горен въздушен кашличен синдром“. Носът е с пирамидална фигура, но в него има носна преграда и двустранно носни раковини. При малките деца мястото, където се образуват секретите, е в най-тясната им част, като естественото им дрениране е улеснено със стичане назад в гърлото. Колкото повече хреми има едно дете, толкова повече се уголемява „третата“ сливица (особено между 3 и 6 г.), като по този начин се получава задръжка на секрет и развитие на бактериална инфекция, която може да прерасне в отит, риносинуит, бронхит и др. Комплексният подход на лечение при тези деца е от изключителна важност. Ако се приложи комбинацията от Тонзилотрен и Цинабсин в продължение на 3-месечен период, резултатите в края на лечението са надеждни и предотвратяват редицата усложнения, които могат да възникнат.

- Все още сме и в сезона на сенната хрема. Често срещана ли е тя при децата и как можем да разграничим алергичната хрема от вирусната?

- Различаването на алергичната хрема (сърбеж на носа, кихане, водниста секреция, сърбеж на очите, ушите и гърлото и др. симптоми, както и резултати от параклинични изследвания) се прави от УНГ лекари. Тук твърдо искам да подчертая, че само УНГ специалистът преглежда вътрешността на носа! Всякакви други интерпретации без щателен преглед на носа са на ниво допустимост.

Когато преглеждаме пациент с алергичен ринит, той има ливиден оттенък на носната лигавица, но това също не е водещо при поставяне на диагнозата „алергичен ринит”, тъй като по-същественият проблем са неалергичните ринити, които са много видове и тяхното лечение е по-специфично и трудно. Не може да се провежда унифицирано лечение за всеки един пациент! В период на сезонност е препоръчително ежедневно да се правят промивки на носната лигавица, за да се пречиства лигавицата от попаднали алергени върху нея или пък да се приложи по-натуралния спрей, наречен Инфлуназал, който съдържа Луфа, известна с антиалергичното си действие.

Точният подход на лечение е да се направи анализ на параклиничните изследвания; да се вземе подробна история на заболяването; да се изследват имуноглобулини и др. изследвания и най-накрая да се постави правилната диагноза. Веднъж поставили я, терапията е според изградените световни препоръки за лечение, които периодично се актуализират и е необходимо да се следват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България