Поне 1000 деца развили рядък синдром, свързан с коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8760879 www.24chasa.bg
Някои щати в САЩ започнаха да връщат мерките заради пика на новите случаи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Две нови изследвания показват, че фаталният изход е по-скоро изключение, но щетите може да са до живот

Най-малко 1000 деца в Европа и САЩ са развили тежко възпаление, за което се смята, че е свързано с коронавируса.

Засегнатите малолетни в Щатите са 285, предаде АП, цитирайки две нови изследвания, правени в Бостън и Ню Йорк.

И макар повечето да оздравяват и да не се стига до фатален изход, дългосрочните поражения са неизвестни и могат да траят до края на живота, смятат учените.

Публикация в “Ню Ингланд джърнал ъф медсин” дава най-подробното и задълбочено описание на това будещо тревога състояние при децата, известно като мултисистемен възпалителен синдром. От него в САЩ са починали 6 деца.

В Европа подобни случаи са били регистрирани във Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Описанието на заболяването включва наличие на инфекция с COVID-19 или скорошен контакт с вируса, температура над 38 градуса, която се поддържа поне 24 часа, кръвни маркери за наличие на инфекция и проблеми, които засягат най-малко два органа, сред които сърцето, бъбреците, белите дробове, кожата, нервната система.

Повръщането и диарията също са често срещани. При някои деца симптомите наподобяват тези като при болестта на Кавазаки - рядко състояние, което предизвиква треска, обриви, отоци и подуване на лимфните възли, както и сърдечни проблеми.

В САЩ случаи са регистрирани в 35 щата, като са зачестили по време на пиковете на коронавируса от последните седмици. Повечето от децата, при които е регистрирана инфекцията, са били здрави, но 30% са били с наднормено тегло. Средната им възраст е 8 години.

Учените не знаят дали подобно състояние може да се развие и при възрастни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за