Излагането на токсични вещества спада съществено още в първия ден на преминаване към IQOS

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8768394 www.24chasa.bg
д-р Питър Харпър

Какви са последните проучвания, свързани с бездимните тютюневи изделия и електронните цигари, какъв ефект имат върху здравето и може ли чрез тях да се намали вредата от тютюнопушенето? Тези три основни въпроса обсъдиха водещи здравни експерти по време на онлайн среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето миналата седмица.

Над 10 млн. са вече пушачите, преминали напълно на устройствата за нагряване на тютюн IQOS по света, а 4 години след първата им поява на японския пазар през 2016 г. процентът на активните пушачи на цигари спада драстично. Интересът към този продукт става все по-голям, с което расте и отговорността на създателя им - “Филип Морис Интернешънъл”, да проследи какво е въздействието от реалната им употреба.

„Проучванията досега доказват, че вредните химични вещества в аерозола, който се отделя при IQOS, са с над 90% по-малко, което води и до над 90% по-ниска токсичност. В едно от последните проучвания проследихме в рамките на 90 дни 3 групи хора – активни пушачи, такива, които спират напълно цигарите, и такива, които преминават към IQOS. Резултатите при вторите две групи показаха едно и също – спад на токсичните вещества в огранизма още в първия ден, обясни д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл.

70 милиона са потребителите общо на електронни цигари и устройствата за нагряване на тютюн, допълни д-р Питър Харпър, който завежда онкологичните отделения на болниците “Guy's”, “King's College” и “St. Thomas” в Лондон.

„Знаем, че тези изделия съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията доказват намалена токсичност. Какво точно ще се случи с човек, ако премине от цигари на бездимен продукт обаче, ще може да има реални и доказани данни след десетилетие, защото заболяванията, свързани с пушенето, отнемат десетилетия“, обясни той.

До момента такива реални данни имало за шведския снус (тютюн за орална употреба без горене). Изследвания от Швеция, където той е много популярен, показват, че там смъртността от ракови заболявания е най-ниска в света. Има обаче и научни публикации за подобряване на белодробната функция след преминаване към бездимни продукти и електронни цигари.

Д-р Харпър обясни и че не никотинът е това, което прави тютюна опасен. Той е само това, към което пушачите се пристрастяват, с което също може да се обясни и разликата във вредата на новите продукти, които не изгарят, а нагряват тютюн или тютюнева течност.

Употребата на никотинсъдържащи продукти обаче също трябвало да се контролира и следи, за да има данни и проучвания за сравнение, които ще могат да докажат и научно, че наистина новите продукти водят до по-малък риск, смята още той.

Проф. Рувен Зимлихман: Бездимните продукти намаляват риска за сърдечносъдово заболяване при заклетите пушачи

В света има над 1 млрд. пушачи и броят им в следващите 5 г. не се очаква да намалее

Проф. Рувен Зимлихман е директор на Института по медицина и хипертония в Израел. Председател е на Израелското дружество по хипертония и на Висшия съвет на Израелската медицинска асоциация. Има над 200 научни публикации и множество книги в областта на хипертонията, сърдечносъдовите заболявания, метаболитния синдром, увреждането на органи и оценката на артериалните свойства.

- Проф. Зимлихман, за тютюнопушенето знаем, че е вреден навик, който е най-добре да не развиваме или да откажем. Какво е влиянието му върху органите на кръвоносната система?

- Тютюнопушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечносъдово заболяване. Една от основните вреди, които то нанася върху органите на кръвоносната система, е, че води до стесняване на артериите. Това не само влошава сърдечносъдовата функция, но и значително увеличава риска от заболявания на сърцето и съдовете.

Правени са различни проучвания в тази област, които доказват, че този риск се удвоява, когато в семейството на активния пушач има история на подобни заболявания. Други проучвания пък установяват, че рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36% по-висок, отколкото при жените.

- Какво отражение има то върху сърдечносъдовите заболявания през последните 20 г.?

- До 2000 г. виждахме съществен спад на смъртността от сърдечносъдови заболявания. Това се дължеше както на развитието на медицината, така и на честите кампании за по-здравословен начин на живот, в които хората се вслушваха - да контролират теглото си, да употребяват по-малко алкохол и цигари. Оттогава досега обаче вече 20 г. тази благоприятна тенденция е в т. нар. плато - не спада повече. Това се дължи на факта, че който е искал или могъл да промени начина си на живот, вече го е направил. Има обаче едно ядро от хора, които не искат или не могат да направят подобна промяна и употребата на цигари при тях остава висока.

- Знае ли се колко души оформят това ядро?

- В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации прогнозират, че броят им няма да намалее съществено в следващите 5 години. На тези хора многократно им е казано, че пушенето е вредно и убива. Не вярвам да има човек, който не знае това, но въпреки това те продължават да пушат. Част от тях са опитали да спрат, но не са успели. Затова за тях ни трябва нов подход, който да им помогне да живеят по-добре и да са изложени на по-малко токсични вещества, отколкото при цигарите.

- Срещан ли е този проблем обаче сред вашите пациенти?

- Да. Имам пациенти, които след кардиологична операция променят напълно начина си на живот и подобряват състоянието си. Има обаче и такива, които след като излязат от реанимация след прекаран инфаркт или поставяне на байпас на сърцето, от уплахата се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го правят, но за кратко, защото когато се върнат за контролен преглед след няколко месеца, признават, че отново са качили килограми, че пак са започнали да пушат и въпреки всички обещания не са започнали да спортуват. Имаме дори и пациенти с ХОББ, които продължават да пушат. Те знаят, че това им вреди, и го разбират, но не могат да спрат.

- Как може да им се помогне да се справят с невъзможността да откажат цигарите?

- Преминаването към употреба на бездимни продукти за тези, които не могат да откажат цигарите, е една от възможностите за тях. Те намаляват риска за сърдечносъдово заболяване, защото съдържат над 90% по-малко формалдехиди в сравнение с цигарите. Също така в тях са намалени и концентрациите на основни канцерогенни вещества. Доказано е, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS например.

- Каква е разликата във влиянието върху органите на кръвоносната система на алтернативните продукти за пушене?

- Основната разлика е свързана с това, че се подобрява способността на артериите да се разширят. Такава промяна се забелязва след около месец употреба на електронни цигари, показват проучванията. Това позволява да се подобри и сърдечносъдовата функция, т.е. до органите да достига повече кръв.

- Какво се случва при спирането на цигарите и при преминаването на бездимни изделия при пациенти със сърдечносъдови заболявания?

- Спирането води до намаляване на сърдечносъдовите заболявания. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които веднага след това спрат да пушат, рискът от повторен инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не спрат обаче, рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развитието и усложненията зависят и от генетични фактори. Имаме два вида усложнения – едното е стабилно и необратимо увреждане на тъканите. Другото усложнение е възпаление, което може да се намали с времето. Там имаме директен ефект на токсичните вещества, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните вещества тези токсични вещества са много намалени. Трябва да се има предвид обаче, че положителните ефекти върху здравето отнемат 4-5 г. при пушачи със сърдечносъдово заболяване и 10 г. при тези с ХОББ.

- Какви са съветите ви като лекар към хората, които не могат да спрат цигарите?

- Спирането на пушенето винаги е най-добрият вариант. Когато човек не може да ги откаже обаче, трябва да е запознат с възможните алтернативи, каквито са бездимните продукти, които със сигурност са по-безвредни от конвенционалните цигари, а и се изследват от редица здравни организации.

Лекарите обаче също имаме важна роля в това. И ние непрекъснато трябва да се информираме за подобни продукти, да следим научните проучвани и резултати, така че да можем да даваме актуална информация на пациентите си и максимално да им помогнем.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина