Маските намаляват с 34% риска от инфекция с COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8768429 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С 34% намалява риска от зараза с COVID-19 според американско проучване сред 25 000 души. Резултатите от него бяха цитирани от чешкия вирусолог Иван Хирш на семинар за коронавируса в Камарата на депутатите, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

„Проучването от САЩ сякаш се опитва да компенсира това, че в началото те не направиха нищо срещу заразата, след това въведоха социална дистанция, и най-накрая - маски, но само на места", обясни Хирш. Според него чак след въвеждането на карантина заразата там спряла, но не намалява.

Според него спазването на дистанция между хората или миенето на ръце не пречи на предаването на заразата по въздушно-капков път, което се смята за основно, докато маските могат да намалят риска от инфекция.

Капки, издишани от заразения, се разпространяват със скорост около 1 м/сек, с размер около една десета от човешката коса и остават във въздуха доста дълго време. "Но ние не знаем колко вирус има в една капчица и как се установява в белите дробове", каза Хирш.

В края на март Световната здравна организация (СЗО) беше против носенето на маски. Целта обаче беше основно да се предотврати недостигът им за здравните специалисти, а по-късно в резултат на ситуацията преразгледа позицията си.

В Прага маските ще останат задължителни в метрото и на големи събития. От самото начало лекарите предупреждават, че респиратори не могат напълно да предотвратят инфекцията, макар да филтрират вдишания въздух. От друга страна, маските пречат на вируса да бъде издишван в пространството. Ето защо във времето, когато социалните мрежи също живяха с шиенето на маски, мотото, насърчаващо тяхното носене беше: „Моята маска те защитава, твоята маска ме защитава“.

Според епидемиолога Ростислав Масар, който оглавява работната група на Министерството на здравеопазването за освобождаване на карантинните мерки, маските са ключови в препоръките за регионалните хигиенни станции в случай на влошаване на епидемиологичната обстановка в страната. Следващите стъпки са регулирането на разстоянията и намаляването на капацитета на масовите събития. При висока степен на риск може да последват местни ограничения за движение, допълва lidovky.cz.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка