Доц. д-р Андриан Тонев: В Панагюрище с робот поставят стентове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8768508 www.24chasa.bg

Доц. д-р Андриан Тонев е началник на Операционен блок и Клиника по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ - Панагюрище

- Доц. Тонев, какви са предимствата на Операционния блок в МБАЛ „Уни Хоспитал“?

- Операционният блок в „Уни Хоспитал“ е с трето – най-високо ниво на компетентност. Работи в изпълнение на медицинския стандарт по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластичновъзстановителна и естетична хирургия, урология, акушерство и гинекология.

Разполага с 6 високотехнологични зали, като една от тях е хибридна операционна зала – разрешаваща работа на най-високо ниво, както на еднодисциплинарни, така и на мултидисциплинарни екипи в областта на съдовата хирургия, неврохирургията, а при необходимост и в комплекс с останалите хирургични специалности.

В Операционния блок могат да бъдат извършвани най-големи по обем и сложност оперативни интервенции, тъй като наред с хибридната операционна, всички останали зали са оборудвани с лапароскопска апаратура, с два неврохирургични микроскопа от най-висок клас, рентгенова апаратура (С-рамо и кугел), ендоскопска апаратура за горна и долна ендоскопия, цистоскопия и хистероскопия, ехографска апаратура за интраоперативна ехография, модерна информационна система за контрол на жизнените показатели преди, по време и след оперативната интервенция и директна връзка със структурите за образна диагностика и клинична лаборатория, микробиология и всички останали структури на лечебното заведение. Разполага и с вакуум поща, свързваща всяка зала с останалата част от болничния комплекс и позволяваща бързо изпращане на биологични материали, както към патоанатомичното отделение, така и към останалите лаборатории.

Операционният блок разполага и със зали за трансфер на болните и зала за пред- и постанестезиологична обработка на пациентите, постъпили в блока, а също и със зали за ендоскопски изследвания.

В блока работи екип от операционни сестри и операционни акушерки с компетентност за всяка една от хирургичните дисциплини.

- Като един от водещите съдови хирурзи в страната, в кои случаи препоръчвате пациентите да потърсят лекарска помощ?

- По принцип, всички хора са склонни да отлагат ходенето на преглед, защото е нужно да се отдели време, понякога да отсъстват от работа, за да чакат пред лекарския кабинет. Но в тази връзка искам да подчертая, че колкото по-рано се диагностицира даден проблем, толкова по-лесно, бързо и безболезнено може да бъде решаването му.

Задължително към съдов хирург трябва да се обърнат хората, които имат оплаквания от остра болка в някой от крайниците, придружена с изстиване и изтръпване на крайника. Тези оплаквания често се дължат на остро настъпило запушване на хранещите крайника артерии и понякога спасяването на крака или ръката зависят от часове. Тогава се налага спешна оперативна намеса.

Рязкото отичане на някой от крайниците, както и чувството за напрегнатост и болка, също са алармиращи симптоми, при които е добре да не се отлага консултацията със съдов хирург.

- Какви са възможностите на Клиниката по съдова хирургия в болницата в Панагюрище?

- Клиниката по съдова хирургия разполага с най-модерна апаратура. Използваме доплерови апарати – както портативни постоянно вълнови, така и ехографски Доплеров апарат – за диагностика и откриване на съдови проблеми. Перлата в короната на нашата клиника е изключително модерният роботизиран ангиографски апарат на фирмата Siemens Medical Solutions. Той дава възможност нашите пациенти да бъдат лекувани по най-модерни начини – т.нар. безкръвни или ендоваскуларни методики. При тях само с едно убождане може прецизно да се диагностицира проблемът – най-често стеснение или запушване на артерии, и веднага, без разрези, да се постави стент или да се разшири артерията чрез специален балон, натоварен с медикамент, който се раздува в нея.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави