Официално от американския регулатор: IQOS е с по-малко вредни вещества

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8788283 www.24chasa.bg

Късно снощи Американската агенция по храни и лекарства (FDA)  разреши предлагането на IQOS – устройство за нагряване на тютюн, като изделие с модифициран риск. Заповедта е издадена след повече от 3 години оценка на научните данни на изделието. В решението на FDA се казва, че преминаването напълно от конвенционални цигари към IQOS значително намалява излагането на тялото на вредни или потенциално вредни вещества.

FDA заяви, че наличните доказателства показват, че при IQOS образуването на вредни и потенциално вредни химикали е по-малко от това на обикновените цигари. Агенцията цитира научни изследвания, доказващи, че пълното преминаване към IQOS значително намалява излагането на такива токсични химикали. Това съобщи Bloomberg цитирайки Американската агенция по храните и лекарствата късно снощи. Бездимното изделие на Филип Морис е първият тютюнев продукт, получаващ такова разрешение.

IQOS нагрява тютюна, а не го гори, процес, считан за по-малко вреден от пушенето на конвенционални цигари. Миналата година FDA разреши IQOS, устройство, различно от електронните цигари, нагряващо тютюневи късове, да бъде продавано в САЩ, докато преглеждаше заявлението и научните данни за намален здравен риск.

„Данните, предоставени от компанията, показват, че пускането на пазара на тези конкретни продукти с разрешената от FDA информация може да помогне на зависимите пълнолетни пушачи да преминат от конвенционалните цигари с горене към тези нови продукти, като намали излагането им на вредни вещества, но това може да стане само ако те напълно преминат на тях”, заяви Мич Зелер, директор на Центъра на FDA за тютюневите изделия.

Зелер каза, че FDA ще следи как IQOS се използва от потребителите и най-вече вероятността да повиши употребата на тютюн сред младите.

„Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безвредни, така че хората, особено младите, които в момента не употребяват тютюневи изделия, не трябва да започват да ги използват или да започват да използват друг тютюнев продукт“, допълни Зелер.

„Коренно различни“

В изявление главният изпълнителен директор на Филип Морис, Андре Каланцопулос приветства решението на FDA и каза, че това показва, че „IQOS е коренно различен тютюнев продукт и по-добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат“.

Решението беше издадено след близо четири години оценка на научните данни за IQOS. Компанията подаде заявлението си за модифициран риск пред FDA през декември 2016 г.

Конгресът на САЩ даде правомощия на FDA да регулира тютюневите изделия през 2009 г., създавайки ясен процес за разрешение на нови продукти, съдържащи никотин, който да се прилага преди навлизането им на пазара в САЩ, както и процедура, която да дава възможност на тютюневите продукти, които са по-малко вредни от цигарите да бъдат етикетирани, като такива.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни