СЗО с кампания за подпомагане на хората да се откажат от тютюнопушенето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8798263 www.24chasa.bg
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) започва нова кампания за подпомагане на пушачите по целия свят да се откажат от тютюнопушенето и по този начин да намалят риска от коронавирусна инфекция, съобщи ТАСС.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви кампанията на брифинг, предава БТА.

"Целта на инициативата е да помогне на 1,3 милиарда пушачи да се откажат от лошия навик - каза той. - В нейните рамки хората ще могат да получат нужната помощ".

Основният елемент на инициативата е дигиталният лекар Флорънс, до който всеки може да има достъп по всяко време. Флорънс дава съвети за отказване от тютюнопушенето. В допълнение, компанията "Джонсън и Джонсън" предоставя 40 000 никотинови лепенки на хора в нужда.

Както отбеляза Тедрос Аданом Гебрейесус инициативата е изключително навременна. "Тютюнопушенето убива 8 милиона души всяка година - каза ръководителят на СЗО. - И научните доказателства сочат, че пушачите са много по-уязвими на коронавируса."

Кампанията ще започне в Йордания, след което ще се разпространи в целия свят.

"Пушенето няма предимства. Разрушава белите дробове, сърцето и портфейла, прави хората по-уязвими към Ковид-19 и намалява шансовете за възстановяване - каза Дина Ал-Миред, президент на Международния съюз за борба с рака в Йордания. - Навикът да се пуши е заболяване и трябва да се лекува" - добави тя, като изрази увереност, че новият проект на СЗО ще помогне на пушачите да се справят с този проблем.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12