Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8800759 www.24chasa.bg

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия , както се нарича сърдечното заболяване зад синдрома “счупено сърце”. Но е известно и като такоцубо синдром. Това име му дават в Япония, където е описано за първи път. Думичката е същата, която използват за капан на октоподи, защото сърцето придобива подобна форма.

Синдромът възниква, когато сърдечните мускули отслабват, което води до болка в гърдите и задух.

Състоянието напомня инфаркт, но не е. То се предизвиква от стресови събития , а не блокиране на кръвоносните съдове на сърцето от тромб, както е при сърдечния удар.

Специфичната кардиомиопатия може да бъде смъртоносна в редки случаи. Обикновено пациентите се възстановяват в рамките на дни или седмици.

Изследователи от "Кливланд клиник" са проучили пациенти в две болници със сърдечни проблеми, които са били лекувани тази пролет, и ги сравнили с пациенти с подобни проблеми през последните две години. В авторитетното издание на американските кардиолози те публикуват извода, че пациентите със “счупени сърца” по време на пандемията се оказали два пъти повече в сравнение с миналите години. Новото проучване не намери значима промяна в смъртността преди пандемията и по време на нея.

На тази база учените правят извод, че увеличението на пациентите със стрес индуцирана кардиомиопатия вероятно е свързано с “психологическия, социалния и икономическия стрес”, причинен от пандемията. За него са допринесли наложената карантина, липсата на социални контакти, строгите правила за физическо дистанциране и икономическите последици в живота на хората от противоепидемичните мерки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради