Чумата пак се появи, но за епидемия от Черната смърт да не се притеснявате

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8800792 www.24chasa.bg
Единични случаи на чума и малки огнища се появават всяка година в отделни страни, но според експертите сега заболяването не може да причини пандемия.

Защо паниката е излишна?

Локално е огнището, не застрашава света

Отработено е как се парира в огнищата

Предаването между хора е доста рядко

Известно е утвърдено антибиотично лечение

Извършва се антибактериална профилактика на контактните с болни животни

Съобщението за случаи на чума в Китай доведе до притеснения, че Черната смърт може да се разпространи по света отново, както през 1300 г. На фона на пандемията COVID-19 може да е плашещо да си представим още едно заболяване с пандемичен потенциал, колкото бубонната чума. Но според специалистите болестта днес не е толкова смъртоносна, колкото е била преди векове. Освен това заболяването се появява с

единични

заразени всяка

година в

много страни,

включително

в САЩ

- обикновено в югозападните щати, включително Аризона, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико и Тексас, където дивите гризачи пренасят болестта. До “износ” на огнищата не се стига обаче.

Заради новото огнище в северния китайски град Баянур местните здравни власти издадоха предупреждение от трето ниво и препоръчаха да се избягват лов и ядене на животни, които могат да са преносители.

За разлика от COVID-19 медицината има уточнено лечение за чума. Освен това заболяването е рядко, на година се срещат няколко случая в страните, в които епизодично се появява. Това означава, че няма голяма вероятност някога да видим пандемия като тази през XIVвек, казва пред “Хелт лайн” д-р Шанти Капагода, специалист по инфекциозни болести в “Стандфорд хелткеер”.

“Знаем как да предотвратим заболяването - като избягваме контакт с болни или мъртви животни в райони, където има разпространение на бактерията йерсиния пестис, която причинява инфекцията на лимфните възли - казва тя. - Също така сме в състояние да лекуваме заразените пациенти с ефективни антибиотици и можем да организираме надеждна профилактика с антибактериална терапия на хора, които може да са били изложени на бактериите.”

За щастие, патогенът не е много устойчив.

Йерсиния пестист не издържа дълго на слънчева светлина. Във въздуха тя може да оцелее до 1 час в зависимост от условията на околната среда.

Бактерията се разпространява чрез заразени бълхи или плъхове, катерици, зайци и др.

Човек се

заразява при

ухапане или

одраскване

от инфектираните преносители. Но без контакт с бълхи и животно, което има чумни бактерии, рисковете от зараза се окачествяват като ниски.

Има няколко форми на болестта в зависимост от поразената система и колко бързо инфекцията е разпозната и лекувана.

Без лечение

бубонната чума

може да причини

смърт при

до 60 процента

от хората.

Ако болестта не се лекува веднага, бактериите могат да се разпространят в кръвообращението и да причинят сепсис. Ако бактерията зарази белите дробове, това може да причини чумна пневмония.

Бубонната и септичната форма не могат да се предават от човек на човек. И въпреки че предаването между хора е възможно при чумната пневмония - когато някой разпространи капчици с кашлица, това е много рядко. Предаването е малко вероятно, тъй като изисква близък и директен контакт с човек с чумна пневмония.

Много често

новите случаи

на бубонна чума,

открита в Китай,

“правят”

заглавия

в медиите. Но здравните експерти казват, че няма вероятност от широко разпространение, тъй като чумата лесно се предотвратява и лекува с антибиотици.

Утвърдената терапия е понижила смъртността до приблизително до около 11 процента.

Антибиотиците действат най-добре, ако се прилагат в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми. В тежки случаи се прибягва до подаване на кислород, венозно се вливат подсилващи течности, а при дихателна недостатъчност се преминава към машинна вентилация.

Изключително важно е лечението да започне рано, тъй като забавянето на приема на антибиотици увеличава риска от фатален изход. Превантивни антибиотици се дават и на хора, които все още нямат заболяване, но са влезли в контакт с животно или човек, който е развил чума.

Така че

бъдете сигурни,

Черната смърт

не се връща -

поне не в

скоро време

И дори да го направи, сега имаме знанията и ресурсите да я контролираме, обясняват експертите по чумата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов