COVID-19 може да причини потенциално смъртоносно възпаление на мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8800795 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Вирусът не атакува пряко, реакцията е на имунната система

Неврологичните усложнения на COVID-19 може да включват делириум като при тежко пиянство, рядко потенциално смъртоносно мозъчно възпаление, инсулт и увреждане на нервите, открива ново проучване на Юнивърсити колидж - Лондон. Съобщения за засягане на централната нервна система се появиха още в наблюденията на китайските лекари от епидемията в Ухан, близки до техните данни сега излизат от доста държави, в които вирусът вилнее. Последно доказателство е британският доклад, публикуван в сп. “Брейн”. Изследователският екип идентифицира едно рядко и понякога фатално възпалително състояние, известно като остър дисеминиран енцефаломиелит, което, изглежда, увеличава разпространението си поради пандемията.

Някои пациенти не са имали тежки респираторни симптоми и

неврологичното

разстройство е

първо и основно

представяне на

коронавирусната

инфекция

Проучването предоставя подробен отчет за неврологичните симптоми на пациенти на възраст 16-85 години, които са лекувани в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон.

Изследователите описват почти поравно случаи на преходни енцефалопатии с временна мозъчна дисфункция и делириум, на възпаление на мозъка, на инсулт и на увреждане на нервите, главно синдром на Гилен-Баре, който обикновено се появява след респираторна или стомашно-чревна инфекция.

Трима от всеки 4 пациенти с мозъчно възпаление са развили животозастрашаващия остър дисеминиран енцефаломиелит. Той се смята за рядко срещан и обикновено се наблюдава при деца, но

може да бъде

предизвикан

от вирусни

инфекции

Лекарите от лондонската болница обикновено имат по един такъв пациент на месец. По време на епидемията случаите са вече по 1 седмично.

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID, не е открит в мозъчната или гръбначномозъчната течност на нито един от изследваните пациенти, което предполага, че патогенът не атакува директно мозъка, за да причини неврологично заболяване.

При някои пациенти изследователите откриват доказателства, че възпалението е причинено от имунния отговор на болния, а не от самия вирус.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната