Препарат за понижаване на холестерола помага срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8814147 www.24chasa.bg
Химична структура на холестерола. Снимка: Пиксабей

Съществуващият препарат за понижаване на нивата на холестерола "Фенофибрат" /"Трикор"/ може да бъде много ефикасен при лечението на COVID-19, съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим, цитирана от ТАСС.

"През последните три месеца учените съсредоточиха вниманието си над това как вирусът SARS-CoV-2 променя белите дробове на пациентите, за да се размножи. Оказа се, че патогенът препятства обичайното изгаряне на въглеводородите и по този начин в клетките на белите дробове се натрупват големи количества мазнини, които са благоприятна среда за размножаването на вируса.

По време на лабораторните изследвания препаратът за понижаване на нивата на холестерол Фенофибрат" /"Трикор"/ показа извънредно обнадеждаващи резултати, пише БТА. Той препятства способността на новия коронавирус да се размножава.

Ръководителят на екипа Яаков Намиас отбеляза, че ако тези резултати се потвърдят и при клинични тестове, подобен курс на лечение може потенциално да снижи тежестта на COVID-19 до нивото на обикновена настинка.

"Доколкото SARS-CoV-2 контролира метаболизма на човешкия организъм, ние можем да изземем този контрол от патогена и да го лишим от онези ресурси, необходими за оцеляването му", се казва в съобщението. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане