Доц. Шиваров: Лек срещу COVID ще се открие от няколко месеца до години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8848365 www.24chasa.bg
Д-р Велизар Шиваров

Начинът да подсилим имунната си система е ваксината

Минималният срок за откриване на лекарство срещу коронавирус е от няколко месеца до години, смята имунологът доц. Велизар Шиваров от „Софиямед”, който говори пред Нова тв.

Той е категоричен, че най-ефективният начин да подсилим имунната си система е ваксината. 

Имунологът препоръча на всички българи да се ваксинират в началото на септември.

"Използването на антитела от лама за лечение на коронавируса преминават през процес на хуманизиране, за да се намали риска от предизвикване на алергични реакции върху хората", заяви доц. Шиваров. 

Той обясни, че при този процес част от фрагментите на ламата се заменят с такива, които се срещат при хората.

„Предимството на използването на човешки антитела е в това, че фрагментите им ги съществуват при повечето хора, макар и пренаредени. И човек разпознава тези антитела като свои, дори и да са в различна последователност”, поясни имунологът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога