Медиците на първа линия с над 3 пъти по-висок риск от зараза с COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8869984 www.24chasa.bg
Медиците на първа линия с над 3 пъти по-висок риск от зараза с COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Медицинските сестри на първа линия през месец април са били изложени на три пъти и половина по-висок риск от зараза с новия коронавирус, отколкото останалата част от населението, а рискът от заразата сред представителите на етническите малцинства е бил още по-висок, съобщи АФП.

Това сочат резултати от изследване, публикувани в сп."Лансет". Анализирани са данни от приложението за смартфони "COVID", въведени от потребителите между 24 март и 23 април в САЩ и Великобритания, които след това са сравнени с риска от зараза с COVID-19 на медиците, предава БТА.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 сред медицинските служители, ползвали приложението, е 2747 на 100 000 срещу 242 на 100 000 души от общото население.

Като отчитат разликата в достъпа до тестове на медиците и останалата част от населението, авторите на проучването преценяват, че е 3,4 пъти по-вероятно предоставящите медицински грижи да се заразят с COVID-19.

Рискът от зараза е пет пъти по-висок сред медицинските сестри, които декларират, че принадлежат към етническо малцинство и са чернокожи или азиатци.

"Нашите резултати потвърждават структурата на неравенство пред заплахата COVID-19. Медицински служители от малцинствата е по-вероятно да работят в най-рисковите клинични среди, с пациенти с вероятна или потвърдена диагноза COVID-19, и са с по-ограничен достъп до лични предпазни средства", каза д-р Ерика Уорнър от Харвардския медицински университет.

По данни от изследването всеки трети медицински служител от малцинствата не е имал достъп до адекватно защитно облекло в сравнение с един от четирима сред останалите медици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка