Доц. Соня Генова: Диагностиката на слънчевата алергия е трудна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8884513 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

„У нас няма епидемиологични данни за това колко хора страдат от слънчева алергия, но има данни, че много хора страдат от физикална алергия – това е уртикарията при натиск, уртикарията от топлина, уртикария от студ и слънчевата алергия“, посочи пред БНР доц. Соня Генова от Клиничната алергология на спешната болница Пирогов.

Физикалните въздействия, които причиняват алергия са например студът, топлината, слънчевите лъчи, поясни доц. Генова.

"Слънчевите алергии именно са физикални алергии. Слънцето не е като алергените - храна, растения, домашен прах.

Самите слънчеви лъчи оказват въздействие върху определени клетки, от които се освобождават основните медиатори на алергичното възпаление. Те предизвикват и клиничните прояви", пояснява алергологът.

"И е важно да се знае,че клиничните прояви на слънчева алергия са същите, като при една класическа алергична реакция.

Но при слънчевата алергия за разлика от другите алергии , няма антиген - антитяло. Няма свързване между тях. При слънчевата алергия слънчевите лъчи директно оказват въздействат върху клетките" - обеснява доц. Генова.

Слънцезащитните кремове не са панацея за слънчевата алергия, предупреждава алерголожката.

Доц.Соня Генова обръща внимание на това, че няма специфична диагностика за слънчева алергия. Това може да стане чрез изследване с ултравиолетови лъчи. Алергията от слънце се разпознава по това, че на изложените на слънце части от тялото на пациента има обрив. И най- отличителното е, че има зачервяване и сърбеж.

"Клиничната проява на слънчева алергия би могла да бъде почти идентична с тази на медикаментозната алергия. Като пример може да се даде това, че след употреба на някои антибиотици и след излагане на слънце цялата кожа пламва – това не е слънчева алергия, това е фотодерматичен ефект от медикамента", дава за пример доц. Генова.

"Затова диагностиката на слънчева алергия е трудна и тя често се бърка с друг обрив. При поява на такава алергия могат да се изпишат антихистаминови препарати, които не лекуват, а просто потискат сърбежа. Те може да са на таблетки или за мазане", посочи тя,

Може да се приложат и кортикостероидни локални препарати, които имат мощно противовъзпалително действие. При тежка слънчева алергия може да се приложат и инжекционни препарати.Това са препоръките на доц. Генова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз