Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8887721 www.24chasa.bg
FUTURE HEALTH е категоричен лидер в съхранението на стволови клетки в България.

Заболяването на COVID-19 се причинява от SARS-CoV-2. Вирусът е насочен главно към белодробните епителни клетки. Терапията с мезенхимални стволови клетки предлага обещаващ подход за смекчаване на делирните ефекти на инфекцията при пациенти със COVID-19. Тази терапия показва, че намалява експресията на провъзпалителни цитокини, както и възстановява увредените тъкани при пациенти с COVID-19.

Тази статия ще се опита да представи положителните аргументи и последици в подкрепа на терапията с мезенхимни стволови клетки като необходим подход за лечение на пациенти с COVID-19. Няма по-компетентен източник на информация от гуруто в съхранението на стволовите клетки в Европа – тъканна банка FUTURE HEALTH. Техният директор за България – Вили Пеева, беше така любезна да отговори на въпроси.

- Госпожо Пеева, благодарим ви за отделеното време.Как започна този ужас с COVID19 ? Как стигнахме дотук?

- Краят на 2019 г. бе началото на ново предизвикателство за човечеството, когато бяха съобщени няколко случая на тежки респираторни заболявания в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Случаите по-рано бяха объркани с редовен грип и се смяташе, че са причинени от нормалния сезонен грипен вирус. Точната прогноза на заболяването беше много трудно да се направи в началото, но беше идентифицирано симултантно като вирусна болест. Поради нарастващата тежест в следващите дни на 1 януари вирусът е обявен за нов.

- Има ли доказана успешна терапия до момента? Колко опасен е този вирус?

- До момента не са приложени или потвърдени специални терапевтични или ваксинационни стратегии за предотвратяване на COVID-19.

Повечето от тежко болни и починали пациенти не развиват никакви тежки клинични прояви в по-ранните етапи на COVID-19. Често съобщаваните симптоми са кашлица, болки в гърлото, лека/висока температура, мускулна болезненост или болка в тялото. Внезапно влошаване на здравословното състояние на пациентите се наблюдава в по-късните етапи на прогресиране на заболяванията. Бързата недостатъчност на множество органи и ARDS (синдром на остър респираторен дистрес) води до смърт за много кратък период от време.

Световната здравна организация приблизително е определила степента на смъртност на случаите (CFR) на COVID-19, варираща от 0,3 до 1%, по-висока от тази на грип А, който има CFR 0,1%. Различни епидемиологични проучвания, проведени в страни, прилагащи стратегии за смекчаване на COVID-19, съобщават, че около 80% от пациентите, страдащи от COVID-19, са имали безсимптомно или леко заболяване. 14% от пациентите са имали тежки заболявания и 6% от тях са били в критично състояние .

- Защо се говори толкова много за терапия с мезенхимни стволови клетки?

- В момента терапията с клетъчна основа и най-вече терапията със стволови клетки се доказа като един от най-обещаващите терапевтични подходи, които предоставят възможности за лечение на няколко заболявания, които по-рано са били считани за нелечими. MSC терапията е предпочитана пред други терапевтични стратегии, тъй като те са без етични и социални проблеми, имат висока степен на разпространение и ниско инвазивно естество. Мезенхимните клетки могат да бъдат получени от различни източници, включително мастните тъкани, зъбната пулпа, костния мозък, пъпната връв, менструалната кръв, черния дроб на плода и мастната подложка на Bichat.

Тези стволови клетки са многопотентни (т.е. имат няколко съдби). Съхранението на мезенхималните клетки може да се извърши така, че те да могат да се използват повторно за терапевтични цели, тъй като се разширяват до обем в подходящ и кратък период от време. Досега клиничните изпитвания на мезенхимни стволови клетки не са показали неблагоприятна реакция към алогенните MSCs. Ефикасността и безопасността на MSC са документирани в много клинични изпитвания много добре.

- Има ли терапевтични постижения с мезенхимни стволови клетки?

- Над 80 пациенти са лекувани с мезенхимни стволови клетки до момента.

Повечето от пациентите са дали отрицателни тестове за SARS-CoV-2 в рамките на 7-14 дни след инфузията. Най-вълнуващата и изключителна находка от изследването беше цялостното подобрение на възрастен пациент, който преди това беше критично болен.

От 70 регистрирани проучвания едно включва интравенозно приложение за лечение на пациенти с диагноза COVID-19. Друго регистрирано проучване предложи използването на NestCell® - MSC терапия, която се оказа безопасна при различни клинични изпитвания. Оценено е едно регистрирано проучване за включване на 24 пациенти с диагноза COVID-19 (между 18–75 години) за лечение на индуцирана от SARS-CoV-2 пневмония, използвайки MSC, получени от зъбна пулпа. Няколко други проучвания включват използването на MSC на пъпната връв за лечение на пневмония, предизвикана от COVID-19. Колеги от всички части на планетата се борят всекидневно, за да намерят решение за този изключително опасен проблем.

- Кажете нещо за Вашата фирма? Каква е 2020 година за Вас?

- В такива моменти се чувствам изключително горда , че съм част от тази фирма. Всички стандартни оперативни процедури, оборудване, човешки ресурси , нашите акредитации са факторите, благодарение на които имаме готовност да функционираме при всякаква извънредна ситуация . Да не забравяме, че FUTURE HEALTH е първата частна акредитирана банка в Европа.

Като пионери в частното тъканно банкиране нашата кауза в тази ситуация е да помогнем на човечеството.

- Преди броени дни Вие като директор на FUTURE HEALTH получихте награда за Европейска тъканна банка на десетилетието. На какво се дължат тези успехи?

- Всъщност истинските звезди , които стоят зад тези успехи , са служителите на фирмата. През годините те дадоха най-доброто от себс си, за да достигнем до тук. Всички членове на компанията, които са зад кулисите, изграждат безупречна фирмена култура и са главните виновниците FUTURE HEALTH да бъде абсолютен лидер и в България.

- Какво ще ни кажете в заключение?

- Искам искрено да благодаря на хилядите семейства , които ни се довериха през годините и ни направиха абсолютни лидери в съхранението на стволови клетки в България. Точно те ни дават кураж да работим за каузата, чиито основи поставихме още от самото начало на нашата дейност, а именно да подкрепим здравето на българското семейство!

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега