Д-р Хасърджиев: Не леглата спасяват животи, а мерките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8897859 www.24chasa.bg
д-р Станимир Хасърджиев; Снимки: БНТ

"Рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят здравната система". Това заяви пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му не леглата спасяват човешки животи, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки.

Много българи пушат, показват резултатите от национално представително проучване за употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия по поръчка на Националната пациентска организация, каза д-р Хасърджиев.

Редица такива проучвания, правени до момента, потвърждават тази зависимост. Бихме могли да кажем, че поне 40% от българите са устойчиви пушачи. За последните 10 години броят на пушачите не намалява, посочи той.

По думите му голяма част от хората съзнават рисковете или поне знаят за тях.

Хасърджиев призна, че трябва да бъде променен начинът, по който се общува с хората, тъй като е факт, че всички държави в Европа имат добри успехи в борбата с тютюнопушенето, докато България, която е най-бързо изчезващата нация, с най-болно население и страната, в която не се прави нищо в тази посока.

Тревожното е, че около 20% от пълнолетните вече са твърди пушачи, каза още д-р Хасърджиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега