Експерт обяснява защо хората предпочитат уединението по време на секс

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8901868 www.24chasa.bg

В почти всички човешки култури е обичайно да се прави секс далече от любопитни погледи. Но защо? За учените се оказва доста трудно да отговорят на този прост въпрос. Сега експерт по антропология предлага ново обяснение защо хората предпочитат уединението в моменти на интимност, съобщава сайтът Phys.org, цитиран от БТА.

Оказва се, че според почти всички проучени общности любовта е "частна афера".

Опитвайки се да обясни деликатната тема, антропологът Ицхак Бен Моха от университета на Цюрих, Швейцария, е проучил, систематизирал и обобщил 4572 етнографски доклада, посветени на 249 култури. Анализирайки научната литература, експертът е установил, че произходът на човешката "сексуална скромност" е обсъждан изненадващо рядко.

Изследователят е открил, че партньорите се уединяват дори там, където много хора живеят на една и съща територия, и намирането на усамотено кътче за интимност не е лесно. Само 20 култури имат информация за традиционни публични копулации, но те се извършват като специални церемонии - например религиозни.

Ученият, работещ и с други институции, сред които "Макс Планк" в Германия, е установил също, че мъжете и жените предпочитат да се уединяват, за да не предизвикват ревност и завист у другите. Така, например, ако непознат мъж стане свидетел на акт на интимност, може да се възбуди и да пожелае чуждата партньорка. Това на свой ред може да доведе до конфликт между силния пол, в който за съперниците е трудно да намерят общ език и който в крайна сметка може да завърши трагично. В по-мащабен аспект поради тази причина може да бъде застрашено и оцеляването на човечеството, което е немислимо без взаимопомощ.

От друга страна въпреки че внушителен процент от птиците и много примати са моногамни, за животните чифтосването пред публика не е проблем. Изследователят е открил данни само за един вид птици - арабски тимелии, които се крият от любопитни погледи, докато се чифтосват.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"