Имунолог: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8907562 www.24chasa.bg
Имунологът Велизар Шиваров

"Скептицизмът по отношение на ваксините е неоправдан. Това, което доведе до промяна до продължителността на живота в западните общества, са използването на ваксини и антиобиотици". Това каза имунологът доц. Велизар Шиваров пред БНТ. 

По думите му към момента не можем да бъде поръчаме ваксина, защото няма сигурна разработена такава.

"Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия", каза още той.

Имунологът отбеляза, че за да бъде един продукт безопасен, трябва да мине през различни критерии на тестване при обуславянето на неговата безопасност

"Държавите имат международни стандарти и при тях клиничните изпитвания са доста регулирани. Това, което е сигурно, е че руската държава трябва да публикува проучването си в добро медицинско списание, за да бъде регистрирано в международните бази данни", каза още той и допълни, че за Руската федерация не важат изключително строгите регулациите, валидни за САЩ и страните от ЕС.

"Ако организмът се е срещал с този патоген преди и е изградил имунен отговор, то при нов, със сходна структура, би могъл да го разпознае и да намали риска при инфекциозното заболяване", обобщи доц. Велизар Шиваров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември