Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8926665 www.24chasa.bg
Проф. Пламен Кинов

На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия

По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред телевизора. В тази ситуация на принудителен престой вкъщи е трудно да извършваме голяма част от физическите дейности, които нормално вършим. А за хората, които по принцип имат малка физическа активност, е още по-трудно. Те са почти обездвижени. Поради тези причини във времена като днешните за хората от всички възрасти е изключително важно да запазят доколкото е възможно своята активност. И при това да извлекат максималното възможно удоволствие от физическите занимания.
По тези причини дори малкото прекъсване на седенето, лекото раздвижване, дори и в рамките на 3-4 минути с упражнения със средно натоварване като ходене, бързо ходене, разтегателни упражнения, упражнения за баланс и мускулна сила ще помогнат за подобряване на циркулацията на кръвта и за запазване на мускулната сила и тонус. Редовната физическа активност има благотворно въздействие въху тялото и мозъка. Редовните занимания с физически упражнения водят до намаляване на кръвното налягане, спомагат за поддържане на нормалната телесна маса и намаляват риска от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, захарен диабет и дори различните видове рак. А всичко това в крайна сметка води и до намаляване на риска от заразяване с COVID-19.
По отношение на костно-ставната система редовните физически занимания подобряват костната плътност и здравина, мускулната сила, еластичност и баланс. Всичко това води до по-добро здраве, по-добър живот. За възрастните хора това означава и по-дълъг живот, защото физическите дейности подобряват мускулната сила и баланс и намаляват също риска от падане и получаване на фрактура. А знаем, че счупванията на бедрото са една от основните причини за загуба на подвижност, обездвижване и смърт във възрастовата група над 70-75 г. Освен това активността, поддържането на добра физическа форма ни позволява да останем в контакт с близките си и приятелите, да водим по-интензивен социален живот. Това има изразени вторични ефекти - запазване на менталното здраве, намаляване на риска от депресия, подобряване на умствените възможности и забавяне на настъпването на старческа деменция.
Предвид всички вторични ефекти на повишената двигателна активност запазването и увеличаването на физическата дейност имат изключително благоприятни ефекти и са силно желани и препоръчителни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена