6 месеца отнема грипната ваксина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8978430 www.24chasa.bg

Процесът ще се ускори с “излизане” от яйцето

Заради проточването на коронавирустната пандемия държавите увеличиха поръчаните сезонни ваксини. Интересът е по-висок към четиривалентните. Те защитавата от 4 щама - 2 щама от вирусите А и 2 от В. В тривалентните е включен само единият от В щамовете. Повечето ваксини се произвеждат с милиони кокоши яйца и процесът отнема 6 месеца. Затова се търсят нови, по-бързи технологии. (Вижте инфографиката).

Има четири вида грипни вируси: A, B, C и D. Човешките грипни вируси A и B причиняват сезонни епидемии почти всяка зима. А-вирусите са единствените грипни вируси, за които е известно, че причиняват грипни пандемии, т.е. глобални епидемии от грипна болест.

Пандемия може да възникне, когато се появи нов и много различен грипен вирус А, който едновременно заразява хората и има способността да се разпространява ефективно в обществото. Грипните инфекции тип С обикновено причиняват леко заболяване и не се смята, че причиняват човешки епидемии. Грипните вируси D засягат предимно говеда и не е известно да заразяват или причиняват болести при хората.

Грипните вируси А са разделени на подтипове въз основа на два протеина на повърхността на вируса: хемаглутинин (Н) и невраминидаза (N). Съществуват 18 различни подтипа хемаглутинин и 11 различни подтипа на невраминидаза (съответно Н1 до Н18 и N1 до N11). Въпреки че

има потенциално

198 различни

комбинации от

подтип грип А,

в природата са открити само 131 подтипа. Настоящите подтипове на грипните вируси А, които рутинно циркулират при хората, включват A (H1N1) и A (H3N2).

От всички грипни вируси, които рутинно циркулират и причиняват заболявания при хората, грипните вируси H3N2 са склонни да се променят по-бързо както генетично, така и антигенно.

Грипните вируси В не са групирани в подтипове, а вместо това се класифицират на две линии: “Виктория” и “Ямагата”. Подобно на грипните вируси А, грипните вируси В могат след това да бъдат класифицирани в специфични класове и подкласове.

Грипните вируси В обикновено се променят по-бавно по отношение на техните генетични и антигенни свойства, отколкото грипните А вируси, особено грипните А (H3N2) вируси.