Ибументол – отличен резултат при болка и възпаление, свързани със заболявания на опорнодвигателния апарат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8993450 www.24chasa.bg

Д-р Георги Тодоров, специалист физикална и рехабилитационна медицина ДКЦ V София

Как да изберем подходящия противовъзпалителен гел?

Отговор на въпроса дава д-р Тодоров, физиотерапевт.

В практиката си използвам ИбуМентол гел, заради бързото му действие при болка и възпаление. Механизма на действието му се определя от комбинацията на компонентите Ибупрофен и Левоментол.

Ибупрофен е лекарствено вещество от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Блокира ензима циклооксигеназа, който е отговорен за синтеза на простагландини. При развитието на възпалителен процес или след нараняване на тялото се освобождават химични вещества, наречени простагландини. Те са отоговорни за болката и възпалението на мястото на травмата. Ибупрофен намалява количеството на простагландините и по този начин намалява болката. Ибупрофен притежава изразено аналгетично, противовъзпалително противотемпературно действие. Той подтиска болката, свързана с възпалителния процес и повлиява другите симптоми на възпалението - оток и повишена температура.

Левоментол активира рецепторите за студено в кожата и стимулира сетивните нерви със сигнали за студено. Студовите сигнали се конкурират с болковите. По този начин до мозъка достигат значително по-слаби болкови сигнали.

Анализ на резултатите от съвременни клинични проучвания показва, че комбинацията Левоментол и Ибупрофен действа синергично и помага за по-доброто проникване.

ИбуМентол гел предизвиква охлаждане на повърхностните меки тъкани, последвано от постепенно затопляне в дълбочина. Подобрява микроциркулацията и кръвоснабдяването в областта на приложение. Ефекта на действие е миорелаксация – мускулите се отпускат.

При увреждане на сухожилнията лекарственият продукт оказва противовъзпалителен, обезболяващ и фибринолитичен ефект (намалява натрупването на съединителна тъкан в областта на сухожилията).

Левоментол проправя пътя и изтегля като „локомотив“ Ибупрофен по следния механизъм:

След намазване с гела върху болезнената област се предизвиква краткотрайна вазоконстрикция (свиване на подкожните кръвоносни съдове). Скоро след това се получава трайна вазодилатация (разширяване на съдовете), която води до активна хиперемия в засегнатата област. Подобрява се пропусквателната способност на клетъчните мембрани и се резорбира отока. Разширяват се порите на кожата и така противовъзпалителното лекарствено вещество - Ибупрофен прониква в дълбочина.

Комбинацията от Ибупрофен и Левоментол е с отличен резултат по отношение на болката и възпалението.

Комбинирайки двете активни съставки - с болкоуспокояващо и с противовъзпалително действие, ИбуМентол гел спомага за бързото облекчаване на болката. Ибупрофен прониква дълбоко, в долните слоеве на кожата за да намали възпалението и отока, а Левоментол охлажда и успокоява, с което подпомага облекчаването на болката.

В клиничната си практика прилагам ИбуМентол гел чрез ултрафонофореза при две работни честоти на апаратите, в зависимост от ефекта, който искам да постигна и конкретното заболяване на пациента. Работя с терапевтични честоти от 1 MHZ, при която лекарственото вещество прониква от 2 см до 5 см в дълбочина и 3 MHZ, при която проникването е на около 1 см. Наблюдавам отлична поносимост на гела от пациента, който не преципитира от ултразвуковата вълна и има бърз и дълготраен ефект.

ИбуМентол гел притежава мощен противовъзпалителен и обезболяващ ефект при:

1.Болка в гърба и кръста

Болката в гърба е много често срещано оплакване. Най-честата етиология е:

наследственост, възраст, остеохондроза (износване на ставния хрущял), спондилоартроза (шипове), дискова херния, разкъсване на ставни връзки, деформации и леки наранявания, лоша стойка, неправилно вдигане на тежки предмети, ежедневен стрес, разтегнати мускули по време на спорт, спане в неудобно положение.

Болката в гърба може да се появи едновременно с възпалителен процес, а в други случаи възпалението може да бъде причина за болки в гърба. Болките в гърба и кръста са основна причина за намалена трудоспособност. Най-засегнати са хората между 35 и 65 години, чиято работа е свързана с носене на тежки товари, работа в неудобна позиция или при вибрации.

Левоментол допринася за първоначално изстудяване на тъканите с последващо дълбоко загряване и релаксиране на паравертебралната мускулатура. След това Ибупрофен, със своето мощно противовъзпалитено и обезболяващо действие води до намаляване на болката и увеличаване обема на движение в ставите на гръбначния стълб.

2. Ставни болки, в т. ч. и такива свързани с остеоартроза.

ИбуМентол гел прониква отлично в ставата и дълбоко разположената околоставна мускулатура. Двете съставки на лекарствения продукт комплексно довеждат до подобряване на кръвоснабдяването и намаляват болката. При оток на ставата се подобрява резорбтивната способност на синовиалната тъкан. Увеличава се обема на движение на ставата. Аналгетичния и противовъзпалителния ефект е изразен както при повърхностно разположени стави - раменни, лакътни, гривнени, глезенни и коленни стави, така също и при дълбоко разположени - тазобедрени стави.

3. Мекотъканни травми

Лечение на болката и възпалението, свързани с мекотъканна травматична патология, възпаления на ставните връзки, възпаления на мускулите възпаления на сухожилията (тендинит, тендосиновит), разтягане, навяхване, изкълчване, периартрит.

Навяхване и дисторзио – степени на мекотъканна увреда.

Дисторзиото е по-леката степен на увреда, при която мускулите, сухожилията и лигаментите се усукват и преразтягат, но без да има разкъсване. Най-честите зони на дисторзио са ръка, рамо, гърба, задна група мускули на бедрото.

Навяхването е по-тежка степен на мекотъканна увреда. Получава се, когато мускулите, сухожилията и лигаментите се претоварват и частично се разкъсват. Причините за навяхвания са: падане и подпиране върху изпъната ръка; внезапно усукване на глезен при ходене по неравен терен; удар на тялото, който довежда до изкълчване на ставата – ставните сухожилия могат да се разтегнат или дори да се разкъсат.

В зависимост от тежестта на увреждането, симптомите на навяхване или дисторзио са:

болка, оток, възпаление, хематом и увреждане на функцията на засегнатата става.

4. Спортни и битови травми свързани с посттравматичен оток и възпаление.

Заключение:

В клиничната си практика работя с ИбуМентол гел, заради високата ефективност, комбинацията от съставки и отличната поносимост. Препоръчвам на пациентите си да го нанасят три пъти дневно, чрез леко се втриване с масажиране в засегнатата област до образуване на тънък филм. Нанася се 2-3 г гел (върху кожна повърхност с размери 5-7 см.) при средно големи стави – колянна и ставите на предмишницата. Върху мускулатурата на гърба се нанася 2-3 пъти по-голямо количество. При проследяване на пациентите ми наблюдавам отличен резултат от приложението му, а именно намалява отока, подобрява се обема на движение в ставите и намалява болката. Използвам ИбуМентол гел за ултрафонофореза, като съветвам пациентите си да го нанасят вкъщи върху засегната област от тялото чрез лек масаж. Препоръчвам втриване на лекарствения гел 3 пъти дневно. Курс на лечение 2 седмици.

Ибументол гел е с висока ефективност при:

1. болки в гърба и кръста

2. остеоартроза

3. мекотъканни травми

4. спортни и битови травми

5. анкилозиращ спондилит

6. ревматоиден артрит

Предимства:

1. Ибументол гел е лекарствена форма, която прониква добре в кожата, т.е. попива напълно без да оставя петна. Отличната пенетрация позволява препарата лесно да се нанася и без апаратура в домашни условия.

2. ИбуМентол гел е с отлична локална поносимост. Не оставя остатъчен слой върху кожата, който да се окислява и да възпрепятства проникването на лекарството при повторно приложение.

3. ИбуМентол гел е с приятен аромат и след нанасянето си оставя чувство за свежест.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата