Над 60% от хората с тежки диагнози не могат да откажат цигарите, въпреки риска от тях

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9022994 www.24chasa.bg
В срещата, която се проведе в НДК, се включиха проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница и д-р Рада Прокопова, Началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна".

Лекари очакват иновативните бездимни устройства да спомогнат за намаляване на болестите, свързани с пушенето

Тютюнопушенето остава един от основните проблеми с широк обществен характер в световен мащаб, за чието разрешаване лекари, организации, общественици и предприемачи работят активно през последните десетилетия. Причината – вредният навик може да предизвика развитието на 25 хронични незаразни болести, които, ако човек не е предразположен, може никога да не развие или това да се случи в късна възраст. То остава и основна причина за развитие на ракови заболявания през последните 27 години, въпреки че класацията на факторите, които ги причиняват се променя през последните 2 десетилетия. Освен това заболеваемостта и смъртността, свързани с тютюнопушенето са огромно финансово бреме за всяка здравна система.

А алтернатива има. Най-добрата остава пълният отказ от цигарите. Задачата обаче се оказва трудна за мнозина, дори за болни с тежки диагнози. 64% от пациентите с рак на белия дроб например не спират да пушат дори след като са чули диагнозата и знаят, че има риск да умрат, показва скорошно проучване.

В помощ на тези, които не могат да спрат цигарите, са и иновациите от последните години - устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари. Употребата им като възможност за ограничаване на риска от заболявания и намаляване на вредите обсъдиха на медийна среща в София водещи чуждестранни и български здравни експерти. Срещата се организира от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст - приоритети на съвременното здравеопазване”.

Около 7000 са химичните вещества, които се съдържат в цигарения дим. Катрани, водороден окис, арсеник, кобалт, циановодород, олово, фенол са част от токсините, които се отделят при горенето на една цигара, а те повлияват негативно както върху здравето на пушача, така и на околните, обобщиха специалистите.

Увреждането на кръвоносните съдове е сред основните и чести здравословни проблеми, с които се сблъскват пушачите. „И понеже кръвоносните съдове са в цялото тяло, тютюнопушенето уврежда цялото тяло. Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания, но е коригируем, защото зависи от нас“, каза д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“. В дългогодишната си практика тя наблюдва, че хеморагичните мозъчни инсулти на пациенти под 40 години, които често пушат и употребяват алкохол, вече не са рядкост.

Д-р Прокопова обърна внимание и колко голяма е вредата от пушенето на цигари и за околните. „Димът от края на цигарата, който се поглъща при пасивното пушене, съдържа 3 пъти повече въгледорен оксид и от 15 до 300 пъти повече амоняк. Пасивното пушене е с почти същия риск като активното. Свързано е с по-чести аборти при бременни жени, а при децата се повишава честотата на респираторни инфекции, включително астма, както и на риска от синдром на внезапна сърдечна смърт”, каза тя.

Цигарите са причина за смъртта на 8 млн. души годишно в света, 1,6 млн. от които в резултат на рак, основен рисков фактор за развитието на който е тютюнопушенето, посочи онкологът проф. Давид Хаят, автор на националния план за борба с тютюнопушенето и антираковия план във Франция.

„Причината за формирането на канцерогенните вещества в дима е температурата, при която горят тютюневите листа. Това се случва, когато тя надвиши 350 градуса. Така започва формирането на вещества, сред които бензоапирен и бензоантрацен - два от най-опасните за човека канцерогени. Доказано е, че развитието на рак винаги се свежда до връзката доза-отговор, т.е. на колкото по-голямо количество канцерогени сте изложени, толкова по-висок е рискът. Значение има и продължителността на излагане. Независимо дали пушите 20, 30 или 40 цигари на ден, колкото по-дълго време пушите, толкова по-висок е рискът да се разболеете от рак на белия дроб“, каза той.

Основната причина за зависимостта към цигарите е никотинът, обясни проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

„Никотинът действа на ключови структури в централната нервна система, които имат отношение към т.нар. система на възнаграждаването и това изгражда зависимостта към тютюн. В същото време белият дроб е един „перфектен” за увреждане орган, тъй като, при един мъж разгърнатата му площ е колкото тенис корт и всичко, което приема през него достига до системата на кръвообръщение. Освен това рискът от фатални сърдечносъдови инциденти при пушачите е много по-голям при по-ниски стойности на холестерола и артериалното налягане”, изтъкна фармакологът.

„Никотинът е сред най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят между 6 и 30 опита през живота си да спрат. Няма вълшебна пръчка за отказване за една нощ“, допълни медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага.

Според проф. Момеков основен подход за намаляване на вредата, е с доставяне на никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така се избягват високите температури, които нарастват с всяко дърпане на цигарата. Той даде пример със системата IQOS, при която нагряването е контролирано до 350 градуса и допълни, че:

„Това значително намалява образуването на вредни и потенциално вредни вещества, а научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява и излагането на организма на тях. Проучванията при пациенти по отношение на белодробна и сърдечносъдова функция, установяват, че биомаркерите при преминаване на IQOS се променят в същата посока, както при пълно спиране на цигарите. Тези данни са потвърдени от независими изследвания.“

„Концентрацията на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия е намалена с 95% в сравнение с цигарения дим, а тази на 12 вещества, пряко свързани със сърдечносъдовите заболявания, с 93%. Това би трябвало да промени картината поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото по отношение на хипертонията и на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн, има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, темпът на атеросклероза и оксидативният стрес намаляват, има подобрение на картината при ХОББ, подкрепи думите на проф. Момеков и д-р Прокопова.

Въпреки че нагреваемите изделия и електронните цигари осигуряват никотин в нужното количество, за да се задоволи пристрастяването, съдържанието му в тях също води до пристрастяване и увреждане на съдовете, предупреди кардиологът, но изтъкна, че има достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества в тези изделия, това способства да се намали част от вредностите, които въздействат на сърдечносъдовата система, ако пушим. Употребата на устройства за нагряване на тютюн значително подобрява средата и за пасивните пушачи в сравнение с пушенето на цигари, допълни тя.

Намаленото излагане на вредни вещества при употребата на IQOS се доказва и при проучванията, които Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) проведе, преди да издаде разрешение за предлагането на продукта като „тютюнево изделие с модифициран риск“ на американския пазар, което се случи през юли в САЩ.

„За да се получи такова разрешение по процедура MRTPA (заявление за тютюнево изделие с модифициран риск), трябва да се докаже, че даден продукт „насърчава общественото здраве“ и носи ползи за обществото. За целта агенцията FDA проведе проучвания и експерименти в свои лаборатории, като анализира аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и установи, че той съдържа по-малък брой токсични вещества и че много от идентифицираните токсини са в по-ниски концентрации от тези в цигарения дим. Установи и, че съдържанието на никотин при IQOS и конвенционалните цигари е равно. Рискът, свързан с пушене на цигари е 1, но спада до 0,01 при употреба на електронни цигари и до 0,02 - при IQOS “, коментира проф. Хаят.

Здравните специалисти трябва да направят всичко по силите си децата, подрастващите и пълнолетните да не започват да пушат и да помогнат на настоящите пушачи да откажат цигарите, изтъкна като важен момент за намаляване на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушенето д-р Морага.

„Ежедневно като лекари, които не подкрепяме по никакъв начин тютюнопушенето, трябва да търсим алтернатива. Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат цигарите, но не могат да го направят“, заключи и проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"