Защо в болниците дезинфектантът е течен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9031481 www.24chasa.bg

70-градусов етилов спирт е най-добрият убиец на вируса

Защо в болниците дезинфектантът е в течно състояние, а в популярните малки тубички за ръце най-често има гел? Този въпрос си задават все повече хора.

Отговорът дава изследване на Асоциация „Активни потребители“, в което има съвети как да изберем правилните дезинфектанти.

Добавянето на химикали, които образуват гел, променя не само агрегатното състояние на препаратите, но и техните свойства. Това ги прави по-малко ефективни при убиването на вируси, казват експертите.

Твърденията на „Активни потребители“ са подкрепени от изследвания на лекари, но и от проучвания на Световната здравна организация.

Спреят винаги е по-евтин от гела - това щади семейните бюджети особено когато трябва да се купуват персонални дезинфектанти за няколко човека у дома. Течностите са и по-лесни за производство. При геловете най-малката грешка в рецептата или технологията може да доведе до прекалено течни или мазни и лепкави препарати, дават още аргументи експертите.

Според „Активни потребители“ най-важното нещо, когато избираме дезинфектант, е съдържанието на спирт. На етикета трябва да бъде указано, че продуктът съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол/н-пропанол. Този процент се препоръчва от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите като най-ефикасен и достъпен.

На опаковката трябва изрично да пише, че продуктът трябва да се използва за дезинфекция на ръце или/и е разрешен за контакт с човешка кожа.

Желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният и препоръчван от СЗО е глицеролът. Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, защото се грижи за здравето на кожата. Много често в търговските марки се влагат и други съединения - аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата. Често обаче те предизвикват алергии или кожни обриви, затова потребителите трябва да търсят на етикетите безвредни и природни съставки, като добре познатата лавандула например, съветват експертите.

При продуктите за почистване на дома отново етикетът е червената нишка. Най-често те съдържат активен хлор или водороден пероксид, които могат да увредят кожата.

На пазара има специализирани дезинфектанти за повърхности, които убиват вирусите и бактериите. Те отново са в течна форма, тъй като гелът замърсява повърхностите. Изискванията са същите като при персоналните дезинфектанти – поне 70% спирт и естествени съставки.

За да запазим здравето на нашето семейство, преди всичко трябва сме внимателни и здравомислещи. Ето защо, към какъвто и дезинфектант да се насочим, той трябва да е от доказан производител, който отговоря с името и престижа за продукта си. Всичко останало е въпрос на лично предпочитание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена