ЕС препоръчва дексаметазон за болни от COVID-19 на кислородна терапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9031747 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският здравен регулатор препоръча използването на известния стероид дексаметазон при лечението на пациенти, болни от Ковид-19, поставени на механична кислородна вентилация, предаде агенция Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата изтъкна, че решението й се основава на резултатите от британско проучване, според което дексаметазцонът, лекарство широко използвано при инфекциозни заболявания и при бяс, може да бъде считано за лекарствена опция при възрастни и подрастващи, нуждаещи се от кислородна терапия, предава БТА.

Препоръчителната доза за възрастни и юноши над 12-годишна възраст, тежащи най-малко 40 килограма, е 6 милиграма дневно в продължение на 10 дни, съобщи Европейската агенция по лекарствата.

Тя препоръча на Европейската комисия да одобри лекарството. Комисията обикновено се вслушва и изпълнява препоръките на лекарствения регулатор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена