Проф. Галина Куртева: Ракът на яйчниците е на пето място сред злокачествените заболявания при жените у нас

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9046459 www.24chasa.bg

Проф. д-р Галина Куртева е ръководител на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО - София.

Учредител на Образователната академия по онкология с почетен председател проф. Черноземски. Инициатор на мултидисциплинарна конференция МедикРОН съвместно с ревматолози и невролози.

- Проф. Куртева, през септември отбелязваме месеца за борба с рака на яйчниците. Какво заболяване е ракът на яйчниците и колко често се среща?

- Ракът на яйчниците, или овариалният карцином е онкологично заболяване, което възниква от клетки на яйчника или фалопиевите тръби, които започват да се развиват и делят неправилно и формират туморно образувание. Това заболяване засяга най-често жените над 50 г., които вече са в период на постменопауза.

Най-разпространеният тип рак на яйчниците е епителен рак на яйчниците (овариален карцином). Този тип се диагностицира при около 90% от жените и произлиза от епителните клетки на яйчника или фалопиевите тръби.

Овариалният карцином е седмото най-често срещано онкологично заболяване при жените в световен мащаб. Всяка година около 240 000 жени чуват диагнозата рак на яйчниците. Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи - най-много са в източните и северните страни в континента, а най-малко са в южноевропейските страни.

Според данни от Българския национален раков регистър за 2014 г. ракът на яйчниците е на пето място сред злокачествените заболявания при жените в България с нива на заболеваемост от 5,4%, като през 2014 г. са диагностицирани 800 нови случая.

- Кои са симптомите, за които трябва да внимават жените и при появата им да потърсят лекар?

- В ранните стадии симптомите са малко или липсват, което прави диагностицирането му трудно. Симптоми се наблюдават по-често при напреднало заболяване: тежест или болка в корема или в малкия таз, подуване на корема, нарушения при уриниране, диария или констипация, загуба на апетит или чувство за бързо засищане.

Потърсете лекар, ако имате тази симптоми. Важно е да се отбележи, че те често се наблюдават и при хора, които не са диагностицирани с овариален карцином.

- Кои са факторите, които увеличават риска от развитие на рака на яйчниците?

- Точната причина за развитие на рака на яйчниците не е известна. Смята се, че рисковите фактори са ранно менархе, късна менопауза, бременности, затлъстяване, фамилна история, открити BRCA1 и BRCA2 мутации. Факторите, намаляващи риска, са орална контрацепция и кърмене. Семейната история играе много важна роля за това дали една жена ще развие рак на яйчниците. Жени с роднина от първа линия с рак са изложени на по-висок риск в сравнение с жена без семейна история. Жени с наследствен рак на яйчниците е възможно да развият болестта по-рано от жените с ненаследствен рак на яйчниците.

BRCA мутации по своята същност могат да бъдат както наследствени, така и придобити.

По отношение на BRCA мутациите е установено, че приблизително 6-25% от случаите на овариален карцином имат мутация BRCA1 или BRCA2. Унаследяването на мутация в BRCA1 увеличава риска от развитие на рак на яйчниците до 15-45%, докато унаследяването на мутация в BRCA2 увеличава риска до 10-20%.

- Как се поставя диагнозата рак на яйчниците и какво лечение се прилага най-често?

- Диагнозата често е трудна заради разположението на яйчниците. Това прави диагнозата късна, когато заболяването се усложнява с поява на асцит - вода в коремната кухина, което затруднява лечението и влошава прогнозата. Неявяването на регулярни гинекологични прегледи е още една причина за късна диагностика.

За определяне на точната терапевтична тактика е задължително и образно изследване: компютърно, резонансно или позитронно- емисионно, като при всеки пациент индивидуално се преценява необходимостта от един или друг диагностичен метод. Най-често прилаганите терапевтични способи са хирургично лечение, лекарствена терапия, т.нар. химиотерапия, таргетна терапия - в различна последователност и продължителност според стадия на заболяването.

- Какви са перспективите в лечението на пациенти с онкологични заболявания и в частност с рак на яйчниците?

- В последните 10-15 г. настъпи нова ера в лекарственото лечение на туморите. Определят се генетични мутации, които се таргетират от прицелни медикаменти. В терапевтичните програми навлезе и имунотерапията, прилагана при много от туморните локализации - самостоятелно или в комбинация с цитостатици.

Целта на онколозите е да лекуват максимално индивидуализирано всеки, но най-важното е навременната диагностика, което няма как да стане без редовни профилактични прегледи. Независимо от всички усилия на онколозите и апел за ранна диагноза ежедневно виждам болни в 4-и стадий на болестта, при които успеваемостта на лечението в много случаи е ниска, а финансовите разходи - огромни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата