Вирусното натоварване на COVID-19 расте вследствие на генетична мутация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9048776 www.24chasa.bg
Вирусното натоварване на COVID-19 расте вследствие на генетична мутация СНИМКА: Пиксабей

Американски учени установиха, че вирусното натоварване на COVID-19 значително се увеличава в резултат на генетичната мутация DG14G, се съобщава в електронната научна библиотека medRxiv.

Специалисти от методистката болница в гр. Хюстън, щата Тексас, изучили над 5 хиляди щама на коронавируса. Те стигнали до извода, че разпространението на вируса в Хюстън е протекло на две вълни. Едната от тях е преминала през пролетта, а втората - през лятото на тази година. Изследванията са започнали още през март 2020 г.

При 99 процента от пациентите, заразени в рамките на втората вълна от разпространението на коронавируса, била открита негова мутация, получила кодово название DG14G. Учените отчитат, че при нея се наблюдава значително увеличение на вирусното натоварване на COVID-19. Това означава, че се увеличава количеството на частиците на вируса, попадащи в човешкия организъм при заразяване.

Американските учени изтъкват, че вирусното натоварване повишава скоростта на разпространение на патогена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена