Невролози: Спортът подобрява паметта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9051510 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ако спортът действа добре на тялото, той е добър и за ума, написа електронното издание "Медикъл Експрес".

Невролози от университета на Женева са изследвали функциите на паметта след спортно натоварване и установиха, че поне петнадесетминутна интензивна тренировка на велосипед подобрява паметта, включително и придобиването на нови двигателни умения. Това се случва благодарение на действието на ендоканабиноидите - молекули, които увеличават синаптичната пластичност, предава БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънтифик рипортс".

Авторите на образователни стратегии и учебни програми могат да се възползват от откритието и да намалят ефекта от невродегенерация на паметта.

Твърде често веднага след спортна тренировка, особено за издържливост като бягане или колоездене, хората усещат физическо и психологическо удовлетворение. Това чувство се дължи на ендоканабиноидите - малки молекули, които се произвеждат от тялото при физическо усилие. "Те циркулират в кръвта и лесно преодоляват кръвно-мозъчната бариера. След това те се свързват със специализирани клетъчни рецептори в хипокампа", казва Кинга Иглой, лектор в лабораторията на проф. Софи Шварц в медицинския факултет на университета на Женева.

За да изследват въздействието на спорта върху ученето, специалистите накарали петнадесет млади и здрави мъже, които не са спортисти, да направят тест на паметта след три физически тренировки - след тридесет минути умерено каране на велосипед, след петнадесет минути интензивно колоездене с 80 на сто натоварване на сърцето и след период на почивка. Учените установили, че след интензивна физическа тренировка, резултатите от тестовете са най-добри. Тестът се състоял в следното - на екран се виждали четири точки, разположени една до друга. Всяка от тях в даден момент за кратко се променя в звезда и когато това стане, участникът трябва да натисне бутон възможно най-бързо.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена