Пандемията застрашава прогреса, постигнат по отношение на женското и детското здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9052857 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Коронавирусната пандемия заплашва да "върне назад часовника" на прогреса, постигнат за десетилетие по отношение на здравето на жените и децата, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на ООН.

Докладът подчертава значителния напредък, постигнат от началото на движението на ООН "Всяка жена, всяко дете" преди 10 години. Сред постиженията са ваксинирането на над 1 милиард деца и достигането през 2019 г. на рекордно ниски нива на смъртност при деца под 5-годишна възраст, предаде БТА. 

Авторите на доклада обаче отбелязват, че тези постижения не са равномерно разпределени в глобален мащаб.

Миналата година 5,2 милиона деца са починали вследствие на предотвратими причини, преди да достигнат 5-годишна възраст. Осемдесет и два процента от тези смъртни случаи са концентрирани в района южно от Сахара и Южна Азия.

Кризата с коронавируса изостря съществуващите неравенства, като най-уязвимите жени и деца са най-засегнати от прекъсванията на здравни услуги, според ООН.

Авторите на доклада предупреждават, че ако не бъдат положени повече усилия за справяне с проблема с предотвратимата детска смъртност, 48 милиона деца под 5-годишна възраст може да починат между 2020 и 2030 г.

"Още преди коронавирусната пандемия дете под 5-годишна възраст умира на всеки шест секунди някъде по света", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. "Милиони деца, които живеят в конфликтни зони и уязвима среда, се сблъскват с още по-големи трудности от началото на пандемията", допълва Фор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина