Д-р Тодоров: Разчитайте на преценката на педиатъра дали детето има нужда от PCR тест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9064974 www.24chasa.bg

Д-р Тодор Тодоров е педиатър с холистично ориентиран подход към пациентите. Преглежда в Поликлиника България и ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост в София. В ежедневната си практика прилага класическа хомеопатия и Шуслерова терапия, които изучава от 15 години.

- Д-р Тодоров, започна новата учебна година и оттук нататък родителите ще се притесняват, че и най-малкото здравословно неразположение може да е предизвикано от коронавирусната инфекция. Нужно ли е при всяко оплакване децата да бъдат тествани за COVID-19?

- Мисля, че родителите ще бъдат принудени да вземат децата си от училище и детска градина при всяко оплакване. Самите те ще са стресирани и вероятно ще ги тестват по собствено желание. Тук идва ролята на педиатъра. Той трябва да се насочи към коронавирусната инфекция сред всички останали остри вирусни инфекции.

При моите пациенти започвам с епидемиологична анамнеза – къде е било детето през последните 14 дни, имало ли е контакт с доказано болен или човек без видими симптоми, но с положителен PCR тест. След това продължавам с преглед от глава до пети. COVID-19 e велик имитатор! Симптомите ще се припокриват с тези на обикновената настинка, особено при по-леките случаи на коронавирусна инфекция. Може да е налице хрема, кашлица, невисока температура, които са характерни за COVID-19. Но по-нататък ходът, динамиката на събитията ще бъдат различни. Докато една обикновена настинка ще премине за няколко дни, при коронавирусната инфекция кашлицата ще се влоши, ще се появи задух. Това са нашите наблюдения при възрастните пациенти. Децата са пощадени и често изкарват инфекцията без симптоми. Третата стъпка са тестовете – бързите серологични тестове и PCR- тест. Лекарят трябва да прецени дали има нужда, а не, както се случва нерядко, пациентът да започне с теста на своя глава.

- Притесненията са как ще бъдат разграничавани сезонният грип и коронавирусната инфекция?

- При грипа динамиката в състоянието е много бурна. Буквално в рамките на 24 часа настъпва висока температура, налице са силни болки в ставите и мускулите, суха кашлица. Ще има припокриване на симптомите. Мои колеги, които изкараха COVID-19, описаха клинична картина със силна отпадналост и чувство на разкършеност в цялото тяло. Пътят към диагнозата ще минава през подробно снемане на епидемиологична анамнеза и бързите тестове за грип и COVID-19. Лекарят трябва да мисли и да действа според случая. Няма готова рецепта. Много по-важно е какво можем да направим сега преди сезона като имунопрофилактика. Оприличавам нашата имунна система на боксьор. Ако боксьорът е добре трениран, ако подготовката му е на ниво, той ще се справи и с най-опасния противник.

- Какви са Вашите съвети за добре „тренирана” имунна система?

- Можем да укрепим имунитета с правилно дозирано и системно закаляване на физическо ниво. Трябва да се калим и в емоционален план, защото страхът и паниката също оставят своя фатален отпечатък върху организма и имунитета. А ако сме болни, най-правилно е да оздравеем напълно, да се възстановим пълноценно и едва тогава да се върнем на работа, а децата ни - на училище или на градина. За разлика от много други държави в нашата страна имаме възможност за платен болничен отпуск.

Хомеопатията дава изключително големи възможности за ефективна имунопрофилактика. Повишава нивото на здраве, прави организма много по-адаптивен и подготвен за бъдещите срещи с болестотворни причинители. В ежедневната си практика, например, препоръчвам на малките пациенти до 3-годишна възраст имунопрофилактика с Имунокинд и Шуслерова сол №3. Имунокинд ефективно подпомага имунната система на детето в периода на нейното съзряване, значително разрежда боледуванията и помага те да преминават много по-леко, без усложнения. Шуслерова сол №3 стимулира имунните клетки, подготвя организма за по-бърз имунен отговор при вирусна или бактериална инфекция. При по-големите деца имам много добър опит с Инфлуцид и ШС №3. Инфлуцид е извоювал своето водещо място първо в профилактиката, но и в лечението на баналната настинка и страховития грип. Доказано е, че укрепва имунитета и предпазва от разболяване от вирусни инфекции.

Мога да дам за пример моя пациентка с автоимунно заболяване, която сама провежда профилактика с Инфлуцид. Ако тръгне да се разболява, увеличаваме дозировката на Инфлуцид, включваме витамин С и оплакванията преминават много бързо. Тук е интересно да отбележа, че основните съставки на Инфлуцид повлияват основните симптоми на коронавирусната инфекция. Той е т. нар. „Генус епидемикус” или лекарствата, които най-често покриват картината на представителна извадка от болни от дадения вирус хора. Gelsemium е невероятно ефективен при силна отпадналост и слабост. Включените в състава му Bryonia, Phosphorus и Ipeca са насочени към сухата и дразнеща кашлица. Eupatorium е показан при треска и силни болки в мускулите и ставите. Съставките са в ниски разреждания и затова има нужда от чест прием.

- В момента има и много активна кампания за ваксиниране против грип. Какво е мнението Ви за тези ваксини?

- Да, в момента наблюдавам как се заражда истерия от предстоящия сезонен грип. Стресът ще е дали e грип или COVID-19, но не бих казал, че грипът е по-малко зло. Миналата година грипът порази хиляди семейства. Грипната ваканция закъсня и децата боледуваха както от грип А, така и от грип Б. Техните родители, както и баби и дядовци, също боледуваха тежко. Не спазвахме никакви мерки и ограничения. Сега съм уверен, че с 3-те „Д“ - дисциплина, дезинфекция и дистанция, няма да има такава заболеваемост както миналата година.

Има хора с тежки заболявания, при които е показано поставянето на противогрипна ваксина. Но при млади и здрави хора, както и при децата, моят съвет е да укрепим имунитета и да повишим нашата устойчивост към инфекциите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена