Ваксината на Moderna е безопасна, действа добре при по-възрастни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9068621 www.24chasa.bg
Журналистите ще са сред първите получатели на коронавирусната ваксина СНИМКА: Pixabay

Резултатите от първите проучвания за безопасност на кандидата за ваксина срещу COVID-19 на компания Moderna сочат, че при по-възрастни пациенти произвежда неутрализиращи вируса антитела до нива, сходни с тези при по-младите пациенти, съобщи Ройтерс.

Изследванията сочат също, че ваксината предизвиква странични ефекти, сравними с тези от висока доза противогрипна ваксина.
Резултатите от изследването, публикувани в "Ню Инглад джърнъл ъв медисин", дават детайлна картина за безопасността на ваксината при възрастни пациенти, които са група с повишен риск от тежки усложнения от COVID-19.

Резултатите са обещаващи, защото имунитетът отслабва с напредване на възрастта, каза д-р Евън Андерсън от университета Емъри в Атланта, Джорджия, един от ръководителите на изследването, пише БТА.

Изследването е продължение на първата фаза клинични изпитания на Moderna, проведени първоначално сред пациенти на възраст между 18 и 55 години. Изпробвани са две дози от ваксината - 25 микрограма и 100 микрограма, сред 40 възрастни на възраст над 56 години.