Лекари от САЩ: Хидроксихлорохинът не предпазва от заразяване с коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9073074 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Американски лекари проведоха първите пълноценни клинични изпитания за профилактика на коронавирусна инфекция с помощта на лекарството за малария хидроксихлорохин сред медицински работници и установиха, че то не предпазва здрави хора от зараза, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Резултатите до голяма степен потвърждават установеното от клинично изпитание през юни, че хидроксихлорохинът не е ефективен за предотвратяване на зараза при хора, изложени на вируса, предава БТА.

Затова екипът на проф. Бенджамин Абела от универистета на Пенсилвания не препоръчва лекарството да се взима за предотвратяване на развитието на COVID-19 сред здравните работници. Според специалистите то е безопасно, но безполезно.

Изследването е обханало 125 участници с постоянен контакт с болни от COVID-19. Четирима от тях, които пиели профилактично хидроксихлорохин осем седмици се заразили с новия коронавирус, както и четирима души на плацебо. Те не проявили симптоми или били с леки симптоми, които не изисквали приемане в болница.

От избухването на епидемията от новия коронавирус в Ухан, Китай, учени и лекари изучават как върху него действат вече съществуващите антивирусни и други лекарства. Сред тестваните медикаменти е и хидроксихлорохин, лекарство за малария. През март френският вирусолог Дидие Раул обяви, че е излекувал няколко пациенти с него в комбинация с антибиотика азитромицин и е предотвратил развитието на пневмония.