Доц. Славчев: Майката с двойни органи и бебето ще имат нормален живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9074214 www.24chasa.bg
Доц. БОЖИДАР СЛАВЧЕВ

Колко са жените с две матки? Не се знае, защото част от тях нямат симптоми, обясняван лекарите

Отвъд хоризонта на гинекологията и акушерството минаха български лекари, довели изключително рядък и сложен случай на аномалия и патология при млада жена до раждане на здраво бебе.

В Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” беше разрешен успешно изключително рядък и предизвикателен медицински казус, след като 26-годишна пациентка, роди чрез цезарово сечение първото си дете.

Младата жена е с рядка анатомична малформация - две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек. Освен това преди време жената претърпява онкологична операция, която при стандартния подход би я оставила без възможност да има деца.

Случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света.

Пациентката ни

и новороденото

момиченце

са добре

Очакваме и двете да водят пълноценен живот. След детайлно планиране на всяка от стъпките в лечението и раждането възстановителният период протича според очакванията ни без усложнения, каза за “24 часа” известният онкогинеколог доц. Божидар Славчев. Той обясни, че случай с две матки не е първият в практиката му, помагал е и на други жени, но с толкова сложна комбинация се сблъсква за първи път.

За щастливата развръзка освен доц. Славчев важна роля имат директорът на болницата проф. Иван Костов - специалист в иновативни гинекологични техники, и бързо напредващата в специалността д-р Наталия Петракиева.

Сложната патология отвежда преди 3 г. младата пациентка от един от големите градове в страната при доц. Славчев. Той казва, че не е проучвал специално дали има подобен случай в света, но не е чувал за подобно натрупване при един човек на анатомични особености в комбинация с рядко срещан карцином на едната маточна шийка.

В стандартно хирургическо лечение се отстранява радикално проблемната злокачествена зона. При толкова млада жена без деца обаче

целта е да се

съхранят

детеродните

функции

и всички анатомични условия за нормален живот.

През последните години в такива случаи се прилага майсторска иновативна техника, която позволява зачеване, износване и раждане на бебе. Екипът прави всичко, за да остави шанс на пациентката. И чудото се случва - след време тя отива при лекуващите лекари с новината, че е бременна.

Проследявахме внимателно цялата бременност, а в последния етап приехме пациентката за непрекъснато наблюдение в болницата. В началото на 34-ата гестационна седмица преценихме, че можем да направим секциото, и за огромна радост на екипа ни и на родителите майката и бебето са добре, разказа гинекологът.

Двойната матка е рядка вродена аномалия. Нещо по време на ембрионалното развитие се обърква и органът не се развива стандартно.

При женския

плод матката

започва като

две малки

тръбички, нещо

като 2 матки

С развитието на бебето те обикновено се съединяват, за да създадат един по-голям, кух орган - матката, обясни доц. Славчев.

Понякога обаче тръбите не се съединяват напълно. Вместо това всяка се развива в отделна структура. Двойната матка може да има един отвор (шийка на матката) в една вагина или всяка маточна кухина може да има шийка.

Няма еднозначен отговор как се случва “объркването” на ембрионалното развитие на детеродния орган. Това обикновено се случва между 6-ата и 22-ата седмица вътреутробно. 

Много жени с двойна матка живеят нормален живот, но понякога състоянието е свързано с безплодие, бъбречни аномалии и по-рядко със скелетни проблеми.

Двойната матка често не причинява симптоми. Състоянието може да бъде открито по време на редовен тазов преглед или при образни изследвания на корема по друг повод или повтарящи се спонтанни аборти.

Двойната матка невинаги е пречка за бременност, но състоянието може да увеличи риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане, разказа доц. Славчев. Към очакваните рискове в конкретния случай се добавят и затрудненията в резултат на карцинома - отстраняването на тумора с условие да се запази качеството на живот на жената и да се съхрани възможността за бебе изисква суперпрофесионализъм. Предизвикателството е преодоляно с участието на двамата именити оператори.

По обясними причини няма категорични данни за разпространението на двойната матка, в комбинация с други анатомични особености, още по-малко. Според едно проучване в САЩ

двойната матка

се среща

при 0,1–0,5%

от жените. Трудно е да се съберат точни данни за аномалията обаче, тъй като тя може да остане неоткрита при липса на медицински и репродуктивни усложнения.

При успешно зачеване най-изумителни са случаите, в които настъпва бременност с близнаци, при която се развиват ембриони във всяка матка. Един от последните получили известност случаи е на американка от щата Мичиган, родила две здрави бебета близнаци чрез цезарово сечение. При подобни истории е възможно дори ражданията да са по различно време - с отстояние от дни до седмица.