АП: Скок в търсенето на ваксини срещу грип на фона на пандемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9074240 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Октомври е най-подходящото време за ваксиниране срещу грип, затова в САЩ и Европа очакват ръст в търсенето на ваксини на фона на усилията на страните да избегнат "двойна епидемия" с COVID-19, съобщи Асошиейтед прес.

"Извадете грипа от уравнението тази есен", казва д-р Даниъл Джерниган от Центровете за контрол и профилактиката на заболяванията в САЩ.

Рекорден брой са поръчаните ваксини - между 194 милиона и 198 милиона само за САЩ, което е повече в сравнение с миналата година, когато едва половината от възрастните в страната се ваксинираха и обикновено остават дози.

Все пак няма начин да се знае колко хора ще искат да се ваксинират срещу грип тази година и в някои аптеки или клиники няма достатъчно дози.

Противогрипните ваксини обаче се доставят постепенно и производителите успокояват, че нови пратки са на път.

Фармацевтичният гигант "Санофи Пастьор", който осигурява близо 250 милиона дози противогрипни ваксини по света, 80 милиона от които в САЩ, има насрочени доставки до ноември.

Производителят на ваксини "Секиръс" търси начини да осигури "ограничен брой допълнителни дози", за да посрещне увеличеното търсене, каза говорителката Полина Миклуш.

Производството на противогрипна ваксина отнема много време. И когато производството за годината приключи, страните просто нямат възможност да поръчат повече, затова е въпрос на предварителен труден баланс да допуснат колко хора ще искат да се имунизират.

Германия обикновено купува 18-19 милиона дози, но тази година е поръчала повече. "Ако успеем да постигнем, всички заедно, висок процент на ваксиниране, така че всичките 26 милиона дози наистина да се използват, аз ще съм наистина щастлив здравен министър", каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Испания купи допълнителни дози с надеждата да ваксинира повече възрастни хора и бременни жени от обикновено, както и работещите в здравеопазването и в домовете за възрастни.

Полша, където миналата година останаха 100 000 неизползвани ваксини, не е очаквала голямо търсене тази година и сега търси да купи.

Добрата новина е, че същите предпазни мерки, които се налагат масово по света заради коронавируса - носене на маски, избягване на големи струпвания на хора, миене на ръце и спазване на дистанция, помагат да се спре разпространението и на грипа.

"Не знаем колко грип ще има, но ще има", прогнозира д-р Уилям Шафнър от университета Вандербилт и Националната фондация за инфекциозни болести в САЩ.

Ваксината срещу грип пази само от него, но не и от коронавируса и макар че ефективността на ваксините е различна през годините, хората, които се имунизират срещу грип, не го карат тежко, избягват пневмонии, хоспитализации и смърт, казва д-р Шафнър.

По данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията миналата година заради грип са хоспитализирани 400 000 американци, 22 000 американци са починали от грип.

Грипът и коронавирусът предизвикват сходни симптоми и дори и да са леки, д-р Шафнър предупреждава за възможно объркване.

Кой се нуждае от ваксина срещу грип? В САЩ препоръчват имунизация на всеки човек на възраст над шест месеца. Грипът обаче е най-опасен за хората на възраст над 65 години, за малките деца, за бременните жени и за хората с хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, астма, диабет.

/БТА/