Към 400 военни дариха кръв и спасиха животи през последния месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9087473 www.24chasa.bg
Стотици военни и цивилни служители от различни военни формирования дариха кръв през последния месец. Снимка: ВМА

Близо 400 военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования дариха безвъзмездно кръв само през последния месец, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в битката за човешкия живот. Това пишат на фейсбук страницата си от болницатаQ

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. В тази връзка периодично организираме кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Между 6 и 7 000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската армия.

От началото на годината 2700 униформени са дарили кръв.

Акциите не са прекратявани, въпреки пандемията от COVID-19. Напротив, освен във военните структури, активно е продължила работата и с всички цивилни граждани – при спазването на фанатични мерки за сигурност, строга дисциплина и много стриктна оценка състоянието на дарителите, така че да не се допусне заразяване на персонала, съобщиха от ВМА.

Проф. Попов благодари на всички дарители, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи. В това число и на преболедувалите COVID-19, които след това даряват реконвалесцентна плазма и помагат на други да преборят заразата.

Извън акциите „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.