Експерт: При COVID-19 следете нивата на кислород в кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9093181 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Пациентите с COVID-19 трябва да следят нивото на насищане на кръвта с кислород дори при липса на тежки симптоми, за да не пропуснат най-важният признак за тежко развитие на заболяването, каза за РИА Новости ръководителят на терапевтичното отделение на израелската болница „Шамир Асаф А Рофе”, инфекционистът Галина Голцман.

Според нея е много важно да не се допуска развитието на хипоксия, която понякога започва асимптоматично. За целта Голцман съветва да закупите пулсов оксиметър – специално устройство, което измерва насищането на кръвта с кислород, предаде БГНЕС.

“В медицината е известна т. нар. “щастлива хипоксия” – когато пациентът може да не забележи ниско насищане на кръвта с кислород и дори да се чувства добре. Ако насищането падне под 94, дори при нормално здравословно състояние, трябва веднага да постъпите в болница”, каза Голцман.

В случай на леки симптоми, лекарят съветва лечението на заразените с вируса да е като при обикновен грип – почивка, прием на топли напитки и, ако е необходимо, антипиретик на основата на парацетамол. В същото време лекарят препоръчва да се направи тест за коронавирус възможно най-скоро след поява на първите симптоми на ARVI – кашлица, висока температура, загуба на обоняние.