30-секунден тест за коронавирус - готов до дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9104329 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Пиксабей

До броени дни ще бъде готов 30-секунден тест за откриване на коронавирус, разработен от Индия и Израел, каза израелският посланик в Индия Рон Малка пред индийската агенция PTI. По думите му всички етапи вече са преминати.

Според Малка тестът е евтин за извършване, тъй като резултатите стават известни на място, без разходи за изпращане на пробата в лаборатория.

По думите му комплект за бърз тест ще се произвежда в Индия.

Израел изпрати делегация на висше ниво от Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната на страната (DDRD) в Индия през юли, за да разработи новите и бързи тестове за коронавирус в сътрудничество с техните индийски колеги, докато лекува индийски пациенти с коронавирус.

Групата се фокусира върху четири технологии.

Изпитанията бяха проведени върху голям брой проби в Индия. Според Малка всеки тест е преминал през различни етапи на оценка.

"Това, което чувам от участниците в процеса, е, че не трябва да отнема повече от две до три седмици, за да се финализира една надеждна и точна технология или комбинация от повече от една от четирите различни технологии, които се анализират", каза той, цитиран от БГНЕС.

По думите му този нов бърз тест е "блестящ пример за това колко плодотворно може да бъде сътрудничеството в науката и технологиите между Израел и Индия".

Миналата седмица Израел започна да използва одобрения тест за коронавирус Sofia, който се извършва само с помощта на респираторни проби, събирани от лица, за които се подозира, че имат коронавирус. Тази иновативна технология осигурява резултати в рамките на 15 минути.