Храните с много захар водят до биполярно разстройство и агресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9128801 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Храните с високо съдържание на захар могат да увеличат риска от развитие на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, биполярно разстройство и агресивно поведение, се казва в доклад, публикуван в списание „Evolution and Human Behaviour“.

Изследователи от Университета в Колорадо установяват, че фруктозата, компонент на захарта и високо фруктозния царевичен сироп, както и пикочната киселина, метаболитът на фруктозата, могат да предизвикат тези нарушения при генетично предразположените към тях. Чрез понижаване на енергията в клетките, фруктозата "предизвиква фуражна реакция, подобна на тази, която се случва при глад", която ефективно стимулира поведения като поемане на риск, импулсивност, бързо вземане на решения и агресивност, казват изследователите. Този фуражен отговор предизвиква прилики с поведенчески разстройства като ADHD, както и биполярно разстройство и агресивно поведение, предава dariknews.bg.

„Има много доклади, които предполагат, че захарта или други добавени подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза може да са в състояние да причинят или влошат различни поведенчески разстройства“, каза съавторът на изследването д-р Ричард Джонсън пред UPI. "Доказателствата се основават на уникалната способност на фруктозата да намалява енергията“, каза Джонсън, професор в Медицинския факултет на Университета в Колорадо.

Теорията се основава на „базирания на еволюцията път за оцеляване“, използван от животните за защита срещу глад, според Джонсън и неговите колеги. В исторически план животните и хората са използвали този отговор за оцеляване, разбирайки, че трябва да поемат определени рискове, за да получат храна и да избегнат глада и смъртта, казват изследователите. Този път на оцеляване обаче сега се активира от фруктозата, което води до отлагане на мазнини в черния дроб и кръвта, развитие на инсулинова резистентност и намаляване на енергийните разходи, предполагат по-ранни изследвания на Джонсън и неговите колеги.

Въвеждането на рафинирана захар и високофруктозен царевичен сироп в човешкото хранене е довело до значително увеличаване на приема на фруктоза през последните 300 до 400 години, а Джонсън и колегите му твърдят, че това ниво на прием е по-високо „от предвиденото от природата."

В допълнение към разрастването на епидемии при затлъстяване и диабет, приемът на високо съдържание на фруктоза може да доведе до проблемно поведение, тъй като човешките клетки се стремят да възстановят загубената си енергия.

Новият доклад описва как високите количества фруктоза, открити в рафинираните захари в типичния западен начин на хранене, могат да допринесат за развитието на поведенчески разстройства.

"Идентифицирането на фруктозата като рисков фактор не отменя значението на генетичните, семейните, физическите, емоционалните и екологичните фактори, които оформят психичното здраве", каза Джонсън.

Болести като ADHD и биполярно разстройство са генетични - което означава, че се предават от родител на дете.

Юджийн Арнолд, почетен професор по психиатрия в Държавния университет в Охайо препоръчва диета, изградена около „естествени, пълноценни храни“, като средиземноморската диета.

„Основно правило е: ако списъкът на съставките в етикета на хранителен продукт е толкова дълъг, че не искате да го четете - не го купувате“, каза той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите