Учени: Коронавирусът остава активен върху човешката кожа 9 часа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9131760 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Изследователският екип е тествал кожа, събрана от проби за аутопсия ден след смъртта

Коронавирусът остава активен върху човешката кожа в продължение на 9 часа. Това установиха японски изследователи.

Това откритие според тях показва необходимостта от често миене на ръцете за борба с пандемията от COVID-19. Патогенът, който причинява грип, оцелява върху човешката кожа в продължение на по-малко от 2 часа, посочва изследването, публикувано този месец в списанието „Клинични инфекциозни болести“ ("Clinical Infectious Diseases").

„Деветчасовото оцеляване на SARS-CoV-2 върху човешката кожа е с по-голям риск от предаване при контакт в сравнение с IAV (грипен вирус А), като по този начин ускорява пандемията”, се казва в съобщението.

Изследователският екип е тествал кожа, събрана от проби за аутопсия ден след смъртта.

И коронавирусът, и грипният вирус се деактивират в рамките на 15 секунди чрез прилагане на етанол, който се използва в дезинфектантите за ръце.

„По-дългото оцеляване на SARS-CoV-2 върху кожата увеличава риска от контактно предаване; хигиената на ръцете обаче може да намали този риск”, се казва в изследването. Проучването подкрепя насоките на Световната здравна организация (СЗО) за редовно и цялостно измиване на ръцете, за да се ограничи предаването на вируса, заразил близо 40 милиона души по света, откакто се появи в Китай в края на миналата година.