Учени: Коронавирусът е най-опасен за хора с бъбречни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9132026 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учените откриха кое е заболяването, увеличаващо риска от смърт след заразяване с коронавирус. Според тях, това е заболяване, свързано с бъбреците, съобщава ТАСС.

Тези данни се съдържат в публикация в списанието „Anesthesia“ на Асоциацията на анестезиолозите на Великобритания и Ирландия. Както е посочено в проучването, експертите са анализирали показателите на 372 пациенти, заразени с коронавирус, които са били приети в интензивни отделения между 10 март и 31 юни, предава БГНЕС.

Проблеми с функционирането на бъбреците са наблюдавани при 216 пациенти, от които 107 (почти 50%) са починали. Отбелязва се, че от останалите 156 пациенти със здрави бъбреци 32 са починали, т.е. 21%.

Изследователите посочват няколко причини за тази връзка, между които ефекта на вируса върху човешкото тяло като цяло. В допълнение, учените предполагат, че високата вероятност за смърт при наличие на бъбречни патологии може да е следствие от "кръстосаната връзка" между белите дробове и бъбреците, както и използването на токсични препарати в хода на лечението.