Хормонът мелатонин увеличава шансовете за оцеляване на пациенти с тежка форма на COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9133551 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на Ковид-19, са установили, че терапия с хормона мелатонин или високото му ниво в организма помага на пациентите да оцелеят, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.

"Изследвахме как различни хормони и подобни на тях вещества влияят на състоянието на пациенти, които се нуждаят от включване на системи за изкуствено дишане. Попадането на мелатонин в организмите на такива пациенти значително повишава шансовете от благоприятен изход от болестта, което е характерна както за пациенти с Ковид-19, така и на хора с други белодробни заболявания", пишат авторите на изследването, проведено от доц.Николас Татонети от Колумбийския университет в Ню Йорк, предаде БТА. 

Механизмът на действие на мелатонина върху болните от Ковид-19 все още е загадка за медиците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е третиран в болница срещу Ковид-19 с различни препарати, сред които и мелатонин, стана ясно от съобщение на лекаря на президента на САЩ. На 2 октомври д-р Шон Конли обяви, че Тръмп е взел доза от осем грама коктейл от антитела на "Редженерон", след което е приемал цинк, витамин Д, аспирин, мелатонин и фамотидин (антиациден препарат - бел.ред.)