Китайците трябва да консумират по-малко сол като превенция на високото кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9136299 www.24chasa.bg

Скорошно проучване за хранителните навици на китайците показа, че те трябва да консумират по-малко натрий и повече калий.

Ръководеният от Института за глобално здраве „Джордж“, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и Лондонския университет „Куин Мери“ екип от учени проведе анкета сред 5 300 души от шест китайски провинции – Хъбей, Хунан, Дзянси, Съчуан, Цинхай и Хейлундзян. Резултатите показаха, че средният прием на натрий е над 4 300 мг на ден (еквивалентно на 11 гр сол), докато на калий е под 1600 мг. В статията на учените, публикувана в сп.“ Hypertension“, се посочва, че това увеличава риска от по-високо кръвно налягане.

Резултатите от проучването показват, че в северните части на страната и селските райони приемът на натрий е относително по-висок в сравнение с южните и градските региони, докато по отношение на съотношението между натрия и калия няма големи разлики.

Хранителен режим с високо съдържание на сол и ниско на калий е чето срещан сред китайците, се посочва още в статията. Учените призовават хората в цялата страна да намалят солта и да увеличат калия в диетата си като превенция срещу хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания.