Бразилия: Лекарство срещу вируси и паразити действа срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9136453 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Бразилски учени са установили ефективността на противовирусния и противопаразитен препарат нитазоксанид при лечение на болни с COVID-19, съобщи ТАСС, като цитира бразилския министър на науката, технологиите и иновациите Маркус Понтис.

"Имаме препарат с научно доказана ефективност, който понижава вирусното натоварване. Какво ни говори това? На практика то означава, че това лекарство понижава заразността на хората, които го приемат и освен това понижава вероятността от проявлението при тях на по-сериозни симптоми на заболяването, хоспитализация и летален изход", каза бившият астронавт Понтис на церемония в президентския дворец, предава БТА.

Бразилски учени са провели изпитания с две хиляди лекарствени средства, при което нитозаксанид в лабораторни условия е демонстрират най-висока ефективност в борбата с новия коронавирус. При последвали клинични изпитания с участието на около 1500 доброволци предварителните изводи на учените се потвърдили. Изследванията на ефективността на препарата са започнали през април.