Водите за уста неутрализират коронавируса за 30 секунди

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9140433 www.24chasa.bg
SARS-CoV-2 СНИМКА: Пиксабей

Някои води за уста и перорални антисептици могат да деактивират човешки коронавируси и помагат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, пише БГНЕС.

Резултатите, публикувани в „Journal of Medical Virology“, сочат, че някои от тези продукти могат да бъдат полезни за намаляване на вирусното натоварване или количеството на вируса в устата след попадането му там.

Изследователи от Колежа по медицина в Пенсилвания, САЩ, тествали няколко орални и назофарингеални разтвори в лаборатория за способността им да деактивират човешки коронавируси, които по структура са подобни на SARS-CoV-2. Прегледаните продукти включват 1-процентен разтвор на бебешки шампоан, пероксид за премахване на болки в устата и води за уста.

„Докато чакаме да се разработи ваксина, са необходими методи за редуциране на предаването. Изпробваните от нас продукти са лесно достъпни и често са част от ежедневието“, каза Крейг Майерс, професор в пенсилванския колеж.

Носната и устната кухина са важни точки за влизане и предаване на човешки коронавируси.

1-процентовият разтвор за бебешки шампоан, често използван от лекарите за промивка на синусите, деактивира повече от 99,9% от коронавируса след двуминутно време на контакт. Някои от продуктите за гаргара също се оказали ефективни. Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса само след 30 секунди съприкосновение.