Британско изследване потвърди ефективността на механизма в работата на ваксината АстраЗенека

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9145820 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Британско изследване потвърди ефективността на генетичния механизъм, при който действа ваксината срещу Ковид-19, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания АстраЗенека, съобщава сайтът на Бристолския университет, цитиран от ТАСС и БТА. 

"Нашето проучване има важно значение, защото успяхме да потвърдим, че при попадане в клетката, правилно се изпълняват генетичните инструкции, които стоят в основата на ваксината", заяви ръководителят на изследването, вирусологът Дейвид Матюс.

По неговите думи досега съществуващите технологии не са могли да дадат точен отговор на това как действа ваксината. Но с новото проучване

станало видно, че тя прави всичко това, което се очакваше от нея.

От Бристолския университет уточняват, че целта на учените е била да се определи колко често и точно се изпълнява генетичната програма, на която е снован препаратът. Изследователите от Оксфордския университет създадоха своята векторна ваксина

въз основа на модифициран аденовирус на шимпанзе.

Той е способен да се самовъзпроизвежда и съдържа част от генетичния код на новия коронавирус. Попадайки в клетките, видоизмененият аденовирус ги заставя да произвеждат големи количества S-белтъци, подготвяйки имунната система за борба с патогена.

С помощта на нови методи за анализ на белтъците и на последователността на гените, екипът на Дейвид Матюс изучил хиляди копирани клетки с помощта на генетичните инструкции,чрез които се произвеждат S-белтъци, а и самите S-белтъци.

Оказало се, че необходимите белтъци се произвеждат в големи количества и с висока точност,

което обяснява силния имунен отговор на организма, за който по-рано съобщиха оксфордските учени, разработили ваксината.