Ваксината на Оксфорд идеална, пускат я по Коледа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9149831 www.24chasa.bg
Ваксините засега се слагат само на доброволци. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, “действа идеално” и изгражда силен имунитет, констатира проучване, цитирано от британската преса. Това дава надежди на милиони и опровергава страховете, че тя ще може само да намалява тежестта на протичането на болестта.

Екипът на Оксфорд е считан за най-напреднал в надпреварата за създаване на сигурна ваксина срещу вируса. В момента тестовете са във фаза 3, когато тя се инжектира на хиляди доброволци. При успешно приключване на тази фаза следва одобряването ѝ за масово прилагане.

В тази връзка проф. Джонатан Ван-Там, заместник на главния медицински инспектор на Великобритания, обяви, че британската здравна служба се подготвя за пускане на ваксината за хората малко след Коледа.

По-ранните тестове показаха, че препаратът успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците. Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският препарат, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от вируса. Тази нова техника действа успешно срещу COVID-19. Проучването на ефекта на оксфордската ваксина е било поверено на института в Бристол. Според неговия екип ваксината е била разработена максимално бързо, но при следването на всички изисквания за безопасност.

Европейската комисия има сключен договор за покупката на 300 млн. дози от нея. Предполага се, че страните от ЕС ще я получат между края на декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е според твърд процент от населението.