Д-р Симидчиев: Маските снишават риска с 30%, символ на обществена отговорност са

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9150044 www.24chasa.bg
Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Вирусът променя социалните отношения. Това което изваждаме са положителни качества на хора, които вършат своята работа. Такива са многото хора на първа линия. Виждам вдъхновението на много от колегите. Това каза пред "Панорама" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

"Маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които могат да попаднат в отсрещния човек, независимо вътре или вън. Без допълнителното уточнение, че когато не може да се спазва дистанция, тогава са задължителни, изглеждаше малко нелепо. Навън на голяма дистанция не можем да се заразим", каза още той. 

На въпрос на водещия без какво можем д-р Симидчиев обясни, че можем без дискотеки и заведения с по-силна музика, където тряВбва да се говори по-високо, а заради консумацията сме без маски, рискът е по-висок. Същото важало и за стадионите, където се вика. Според д-р Симидичев информацията е най-големият ни проблем с вируса. 

"С маските вероятността за заразяване се снишава между 20-40%, средно 30%. Важно е в процеси като този мерките да не са нито твърде строги, нито твърде спокойни. Тази инфекция не е драматично тежка, но тя не е и обикновен грип, заразени са около 40 млн. човека, 1 млн. са починали. Грипът заразява около 1 млрд. и от него загиват 600 хил.", каза още д-р Симидчиев. 

"Има хора, които може да са заразени и да не заразят никой друго, особено ако слагат маска и се самоизолират", добави той. 

"Обърканите хора или се парализират или си избират какво да правят, без да базират изборът си на доказателства. Тези маски ни пазят като общество, това е един символ на обществена отговорност. Те са достатъчно филтриращи да ни предпазят отвътре навън", каза още той.