Честите спречквания разболяват съпрузите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9156484 www.24chasa.bg
Честите кавги влошават здравето на съпрузите СНИМКА: Пиксабей

Честите кавги влошават здравето на съпрузите, установили учени от университета на Джорджия, САЩ, публикува сайтът на учебното заведение.

Авторите на изследването отбелязват, че след конфликт двете страни изпитват чувство на самота и депресия. Физическото им състояние също се влошава.

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за 250 семейни двойки, наблюдавани в продължение на две десетилетия.
Специалистите са установили, че онези двойки, които редовно спорят помежду си и влизат в конфликти, запазват този модел на поведение през целия си семеен живот. Редовните кавги в семейството често карат партньорите да се чувстват самотни.

Въз основа на анализираните данни изследователи са открили също, че конфликтите, възникнали в самото начало на семейните отношения, могат да имат негативно въздействие върху това как се чувстват партньорите дори след няколко десетилетия, пише БТА.

Съпрузите и съпругите, които всеки път страдат от самота след поредната кавга, имат най-лошите показатели за физическо състояние. За разлика от тях семейните двойки, които съумяват да избегнат противоречията и намират начини да разрешават проблемите, без да повишават тон, успяват да съхранят здравето си.