Ваксината срещу грип е много важна за хората над 65 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9160669 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

В последните месеци всички се сблъскахме с една от големите глобални теми през 2020 г. – кризата с Covid-19. Всеки от нас се опитва да се справи с новите предизвикателства и неписани правила, които коронавирусът постепенно наложи в нашето общество.

И докато целият свят е вперил поглед във всяка информация, свързана с пандемията, затаили сме дъх в очакване на добрата новина – разработването на ефективна ваксина, пропускаме един друг важен момент, способстващ за по-добрия здравен статус на населението на България. Това е ежегодната борба със сезонния грип.

Грипът има доста сходства с Covid-19, тъй като също е вирусно заболяване, засягащо респираторната система. Макар и не толкова смъртоносен, той също може да предизвика усложнения, водещи до животозастрашаващи състояния, едно от които е пневмонията.

Някои от симптомите също са доста подобни – много заболели от коронавирус се оплакват от треска, кашлица, болки в мускулите, възпалено гърло. Състояния, които наблюдаваме и при голяма част от заболелите от сезонния грип.

Рисковите групи и при двете заболявания са много близки. Хората над 60 години, страдащи от съпътстващи медицински състояния от типа на: сърдечни и белодробни проблеми и диабет.

Между Covid-19 и грипа обаче, съществува една много важна, фундаментална разлика. Имаме на разположение ефективна противогрипна ваксина срещу сезонния грип. И въпреки това я пренебрегваме.

Ваксинирането е от изключителна важност, особено при споменатите рискови групи.

Голяма част от българите в пенсионна възраст не се ваксинират, тъй като нямат финансовата възможност за снабдяване с ваксина срещу сезонния грип. Липсата на достатъчна информация за това, че от 2019 г. съществува разпределение на безплатни ваксини за хората над 65 години. Тази инициатива продължава с пълна сила и през 2020 г. като част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактика на сезонния грип.

Затова е хубаво в период на разпространението на друг, още по-коварен вирус, да вземем навременни мерки и да се предпазим от този, за който имаме работещо превантивно средство.