Проф., Dr.h.c., д-р Владимир Данов, д.м: Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на лекарствена профилактика на медиците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9166787 www.24chasa.bg
Медикаментозната защита е единственото спасение за българските лекари и пациенти в очакване на надеждна ваксина

Ниската заболеваемост и рекордно ниската смъртност от COVID-19 в Германия и Австрия се постигат главно с хидроксихлорохин или производни продукти, казва директорът на Българския кардиологичен институт

- За пръв път Българският кардиологичен институт съобщава междинни резултати от националната кампания „Живот след COVID“. Какви са изводите, професор Данов?

- Тази кампания за скрининг и продължаващо лечение на пациентите, оздравели от инфекцията, но с т.нар. в световната научна литература „дълга COVID опашка“, е уникална в България – напълно безплатна и безсрочна. След задълбочен научен анализ на резултатите от проведените прегледи нашите специалисти стигнаха до много тревожни, но и силно мотивиращи резултати. Само ще кажа, че нашата професионална тревога произтича от все по-честото установяване на

засягане на съдовете

в различна степен - особено на малките съдове в мозъка, белия дроб, бъбреците и сърцето. Тези последици могат да бъдат необратими! Като лекари ние сме решени, ползвайки високите възможности на Българския кардиологичен институт и нашите умения, своевренно да диагностицираме тези състояния и заболявания и да приложим всички съвременни методи и високотехнологично лечение. Привлякохме водещи лекари и професори, включително от Европа, и създадохме много квалифицирани собствени кадри, така че Българският кардиологичен институт е идеално позициониран за тази тежка многогодишна борба.

Националната кампания на Българския Кардиологичен Институт „Живот след COVID“ - междинни резултати вижте ТУК

- Установихте ли, че тежките последици и усложнения при излекуваните от COVID-19 пациенти могат да бъдат депресиращи за много хора и семейства?

- Това често се случва при пациентите, при които заболяването е протекло особено тежко, но ние работим усилено за удължаване на живота и подобряване на неговото качество. Най-добре е хората, включително младите и здравите,

да се предпазват с всички възможни средства

и да не срещат коварния вирус. Много от лекарите, осъществяващи прегледите, споделиха, че хората са уплашени, особено след като се открие находка на усложнения, настъпили след заболяването.

В доклад на Британския национален институт за здравни изследвания се посочва, че дългосрочните последици от COVID-19 могат да доведат до сериозни психически и социални проблеми.

- Българските медици са масово инфектирани – над 1900 вече. Доброволците са единици и не преливат от ентусиазъм. Всички работят в страх, изтощени са и обезверени. Защо така се случи и защо продължава негативната тенденция – кой ще ни лекува утре?

- Бедствието в българските болници и медицински центрове в мирно време е резултат от липсата на медикаментозна профилактика на персонала. Личните предпазни средства помагат, но не осигуряват оптимална защита. Скоро надеждна, ефикасна и безопасна ваксина няма да има и така демотивацията расте.

Ще ви кажа цялата истина, нашата колективна истина: над половината от моя професионален живот като кардиохирург премина във водещи клиники в Германия и днес поддържам тесни връзки с мои колеги, професори светила и ръководители на клиники. Всички споделят, че сравнително ниската заболеваемост и особено рекордно ниската смъртност в Германия и Австрия се постигат с лекарствена профилактика и своевременно ранно лечение – главно с хидроксихлорохин (HCQ) или производни продукти, което се решава от лекарите на ниво болница, поликлиника, практика или лекарско семейство. Резултатите, без коментар, говорят сами по себе си.

Ние, будните български лекари, като европейци трябва

веднага да изберем

дали ще останем в групата на Германия със 121 починали на милион население и Австрия – със 110, или България (със 164) ще се приближи към Белгия с 939, Испания със 749, Великобритания с 662 и Франция с 536. Тези данни от последните дни са най-безспорният индикатор за успеха или провала срещу COVID-19.

- В седемте модерни болници и осемте медицински центъра на Българския кардиологичен институт профилактирате ли се медикаментозно?

- Приемам даже, че може да съм пристрастен към немския опит, но с моите колеги в Българския кардиологичен институт, които имат задълбочени научни интереси и истински афинитет към намирането на мултидисциплинарни решения, още през юни прегърнахме без предразсъдъци, като единствена надежда, лекарствената профилактика

с българския регистриран и напълно безопасен MoriVid

(хидроксихлорохин, HCQ) – засега без алтернатива. На 19 октомври публикувахме в БТА резултатите от вътрешното ни проучване (в карето) – всеки може да се запознае. Положителният опит на Българския кардиологичен институт е сериозно доказателство за успешна лекарствена профилактика и ранно лечение срещу COVID-19.

От всички медици в Българския кардиологичен институт, които се профилактираха с „МориВид”, нито един досега не се инфектирал. Всички други малкото инфектирани и ранно лекувани с медикамента се възстановиха бързо – работят всекидневно и ги наблюдаваме за последици и усложнения. Университетът в Оксфорд покани Българския кардиологичен институт да участва в световното изследване COPCOV.

Профилактика и лечение на COVID-19 с хидроксихлорохин – опитът на Българския Кардиологичен Институт (БКИ). Вижте повече ТУК.

- Казвате "без предразсъдъци" - пред дискредитацията на медикаментта като вреден ли?

- Това беше най-подлата, мащабна и мощна кампания за очерняне без никакво основание на един добре познат и напълно безвреден медикамент, която съм виждал. Всъщност, прилаган в правилни дози, при различни индикации HCQ е напълно безвреден и много полезен. Кампанията се сгромоляса безславно, но разколеба и

остави без медикаментозна защита милиони хора.

Засрамените дискредитатори на медикамента оттеглиха публикациите в The Lancet поради масовото разобличение за използване на фабрикувани данни и Световната здравна организация възстанови проучванията. Звездата проф. Дидие Раут от Марсилия спаси над 15 000 инфектирани с ранно приложение на HCQ още по време на първата вълна на пандемията. У нас проф. Рашо Рашков, началник на Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, ръководител на най-новата катедра по ревматология в Медицинския университет в София и водещ експерт в лечението на автоимунните заболявания, многократно потвърди, че използването на хидроксихлорохин е напълно безвредно, защото с него успешно (в доста по-големи дози, системно) лекува болни с ревматоиден артрит и лупус редица години.

- Вие сте ерудиран визионер с широк поглед. Президентът Макрон даже призна, че вирусът ще върлува поне „до средата на следващото лято“. Вие какво мислите?

- Политиците най-често следват, а не водят, така е в историята и в наши дни. За мен това е твърде оптимистична прогноза на неговите експерти по политически импресии. Хората принципно трябва да бъдат информирани честно и лекувани своевременно, всеки ден, пълноценно и адекватно, включително лекарствено профилактирани, а не изоставени и заливани с дървени философии на всякакви самозвани експерти – всекидневно у нас – от екраните и в социалните мрежи. Стриктното спазване на мярката Д-Д-Д с носенето на маска е решаващо.

- Как ще се отрази втората за тази година забрана на плановите операции? Болниците получават 85% подарък, без да работят?

- Пари „за неизвършена дейност“ от бюджета на здравната каса, макар оформено в законосъобразно временно „решение“, това е в противоречие с основополагащия принцип на здравното осигуряване – висше благо на демокрацията и свободната пазарна инициатива и икономиката на експертизата. Медиците трябва да се предпазват с всички ефикасни и достъпни средства (говорихме вече) и да са денонощно в служба на здравето и живота на пациентите и хората в животозастрашаващо състояние. Прекъсването на диагностичната и лечебна дейност при сегашната обща тежка ситуация произвежда неизбежно дългосрочно

задълбочаване на заболеваемостта

и увеличаване на общата смъртност у нас. Освен това много други тежки последици като психични нарушения и депресивни състояния също са неизбежни. Неизбежни стават по този път и новите огромни разходи за здравеопазване. Съчетаването на икономическата рецесия и всеобщата здравна криза поражда социални бунтове при всеки обществен скандал и понякога при всяка безобидна даже искра на противоречие.