Проф. Кантарджиев: Всеки пети с грип получава усложнение

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9168380 www.24chasa.bg
Проф. д-р Тодор Кантарджиев

Всеки пети, болен от грип, получава усложнение. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предава БТА.

Грипът се лекува много успешно, ако диагнозата е точна и лечението започне навреме, подчерта той. Тази година противогрипната ваксина е четиривалентна. Националната програма за контрол на грипа, която действа от миналата година, дава възможност на хора над 65-годишна възраст да се ваксинират безплатно, напомни той. Има осигурени 180 хиляди дози по програмата.

Тази година за първи път от последните близо 30 години се очаква ваксинационният обхват срещу грип ще достигне до 7 процента, а за миналите години той достигаше до не повече от 2-3 процента, каза още проф. Кантарджиев. По думите му над 10 процента от населението боледува през зимата.

Превенция на грипа е да се ограничат контактите с болен. Лекарят напомни и да не се докосват устата, носа и очите, да се спазва висока лична хигиена.